Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Øl til ribbe

Det er mer enn juleøl og pilsner som fungerer til ribbe. Øl til ribbe – finn det perfekte her.

Øl til ribbe

Fyldig mat med mye smak

Det karakteristiske for ribbe er at det er fet og fyldig mat med mye smak fra sprøstekt og krydret svor.  Ribbe serveres gjerne med tilbehør som velkrydrede medisterpølser og medisterkaker, fyldig saus, syrlig surkål og søte rørte bær og svisker.  Med andre ord er det mye å ta hensyn til når du skal velge øl til ribbe: fett, kraftig smak, fylde, syre og sødme.

Fettet i ribben og syren i surkålen fordrer friskhet og bitterhet i ølet for at måltidet skal virke lettere og for at ølet ikke skal fremstå som ufriskt.  For at ølet ikke skal drukne i alle de kraftige smakene og de fyldige teksturene i maten er det også viktig at det har mye smakskraft og fylde.  Er det sødmefullt tilbehør som svisker og rørte bær kan ølet virke bittert om det ikke har litt sødme selv.  Velg derfor et øl til ribbe med mye smakskraft og fylde, høy friskhet og bitterhet og gjerne litt sødme.

Det er dessverre få øl som møter alle disse kriteriene: noen har sødmen, men ikke friskheten og bitterheten og motsatt.  Hvilket øl som er best for deg kommer an på to ting:

  • Hvor mye du spiser
  • Hvor glad du er i bitterhet

Er du en av dem som gjerne forsyner deg flere ganger, trenger du et friskt og bittert øl som letter måltidet.

Er du mer moderat med hvor mye du forsyner deg vil ikke friskheten og bitterheten i ølet spille en like viktig rolle, og du kan prioritere de mer sødmefulle ølene, som passer bedre til det søte tilbehøret.

Under finner du noen stiler som kan passe, avhengig av dine preferanser:

  • Sødmefullt: Bock og scotch ale Begge disse stilene er litt brunlige på farge og kan by på mye smak og fylde samtidig som de gjerne har en del sødme. Med andre ord takler de sødmefullt tilbehør godt.  Det er gjerne ikke så mye friskhet og bitterhet i disse ølene, dette kan gjøre at måltidet virker noe tyngre.
  • Friskt og bittert: India pale ale India pale ale er et øl som ofte har en rav farge. Det har mye smakskraft i form av friske aromaer av gress, tropisk frukt eller sitrus og kan ha noe sødme fra malt og overgjæring. I tillegg har ølet en god fylde. India pale ale har mye bitterhet og friskhet. Dette letter opp måltidet.  Stilen er sjelden like sødmefull som de mørkere alternativene. India pale ale ta0kler derfor ikke sødmen i tilbehøret like godt og kan fremstå som litt bittert og friskt for noen.

Les også:

Øl til lutefisk og Øl til kalkun

Relaterte artikler

India Pale Ale
Lær om øl

India Pale Ale

En tørsteslukker i de britiske koloniene på 1800-tallet, en kuriositet fra mikrobryggerier i USA på 1980-tallet og verdens mest populære håndverksøl i dag; Dette er historien om India Pale Ale- ølet som erobret verden.

Stout
Lær om øl

Stout - "en staut kar"

Om du kjenner uttrykket ‘en staut kar’, kjenner du også ølet Stout. En staut kar er kraftig, muskuløs, rakrygget og stolt. Stout, på sin side, har mye smakskraft og ofte høy fylde, som holdes på plass i en solid ramme av bitterhet. En stolt tradisjon har det også. Bli nærmere kjent med denne staute karen under.