Det er mer enn juleøl og pilsner som fungerer til ribbe. Øl til ribbe – finn det perfekte her.
Det karakteristiske for ribbe er at det er fet og fyldig mat med mye smak fra sprøstekt og krydret svor. Ribbe serveres gjerne med tilbehør som velkrydrede medisterpølser og medisterkaker, fyldig saus, syrlig surkål og søte rørte bær og svisker. Med andre ord er det mye å ta hensyn til når du skal velge øl til ribbe: fett, kraftig smak, fylde, syre og sødme.
Fettet i ribben og syren i surkålen fordrer friskhet og bitterhet i ølet for at måltidet skal virke lettere og for at ølet ikke skal fremstå som ufriskt. For at ølet ikke skal drukne i alle de kraftige smakene og de fyldige teksturene i maten er det også viktig at det har mye smakskraft og fylde. Er det sødmefullt tilbehør som svisker og rørte bær kan ølet virke bittert om det ikke har litt sødme selv. Velg derfor et øl til ribbe med mye smakskraft og fylde, høy friskhet og bitterhet og gjerne litt sødme.
Det er dessverre få øl som møter alle disse kriteriene: noen har sødmen, men ikke friskheten og bitterheten og motsatt. Hvilket øl som er best for deg kommer an på to ting:
Er du en av dem som gjerne forsyner deg flere ganger, trenger du et friskt og bittert øl som letter måltidet.
Er du mer moderat med hvor mye du forsyner deg vil ikke friskheten og bitterheten i ølet spille en like viktig rolle, og du kan prioritere de mer sødmefulle ølene, som passer bedre til det søte tilbehøret.
Les også:
En tørsteslukker i de britiske koloniene på 1800-tallet, en kuriositet fra mikrobryggerier i USA på 1980-tallet og verdens mest populære håndverksøl i dag; Dette er historien om India Pale Ale- ølet som erobret verden.
Om du kjenner uttrykket ‘en staut kar’, kjenner du også ølet Stout. En staut kar er kraftig, muskuløs, rakrygget og stolt. Stout, på sin side, har mye smakskraft og ofte høy fylde, som holdes på plass i en solid ramme av bitterhet. En stolt tradisjon har det også. Bli nærmere kjent med denne staute karen under.
Når du skal finne en passende vin til ost bør du se på hvilke oster som befinner seg på ostefatet ditt. Her får du vite hvilke viner som passer til hvilke oster – og om du bør velge rødvin eller hvitvin til ost.