Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Øl til ribbe

Det er mer enn juleøl og pilsner som fungerer til ribbe. Øl til ribbe – finn det perfekte her.

Øl til ribbe

Fyldig mat med mye smak

Det karakteristiske for ribbe er at det er fet og fyldig mat med mye smak fra sprøstekt og krydret svor.  Ribbe serveres gjerne med tilbehør som velkrydrede medisterpølser og medisterkaker, fyldig saus, syrlig surkål og søte rørte bær og svisker.  Med andre ord er det mye å ta hensyn til når du skal velge øl til ribbe: fett, kraftig smak, fylde, syre og sødme.

Fettet i ribben og syren i surkålen fordrer friskhet og bitterhet i ølet for at måltidet skal virke lettere og for at ølet ikke skal fremstå som ufriskt.  For at ølet ikke skal drukne i alle de kraftige smakene og de fyldige teksturene i maten er det også viktig at det har mye smakskraft og fylde.  Er det sødmefullt tilbehør som svisker og rørte bær kan ølet virke bittert om det ikke har litt sødme selv.  Velg derfor et øl til ribbe med mye smakskraft og fylde, høy friskhet og bitterhet og gjerne litt sødme.

Det er dessverre få øl som møter alle disse kriteriene: noen har sødmen, men ikke friskheten og bitterheten og motsatt.  Hvilket øl som er best for deg kommer an på to ting:

  • Hvor mye du spiser
  • Hvor glad du er i bitterhet

Er du en av dem som gjerne forsyner deg flere ganger, trenger du et friskt og bittert øl som letter måltidet.

Er du mer moderat med hvor mye du forsyner deg vil ikke friskheten og bitterheten i ølet spille en like viktig rolle, og du kan prioritere de mer sødmefulle ølene, som passer bedre til det søte tilbehøret.

Under finner du noen stiler som kan passe, avhengig av dine preferanser:

  • Sødmefullt: Bock og scotch ale Begge disse stilene er litt brunlige på farge og kan by på mye smak og fylde samtidig som de gjerne har en del sødme. Med andre ord takler de sødmefullt tilbehør godt.  Det er gjerne ikke så mye friskhet og bitterhet i disse ølene, dette kan gjøre at måltidet virker noe tyngre.
  • Friskt og bittert: India pale ale India pale ale er et øl som ofte har en rav farge. Det har mye smakskraft i form av friske aromaer av gress, tropisk frukt eller sitrus og kan ha noe sødme fra malt og overgjæring. I tillegg har ølet en god fylde. India pale ale har mye bitterhet og friskhet. Dette letter opp måltidet.  Stilen er sjelden like sødmefull som de mørkere alternativene. India pale ale ta0kler derfor ikke sødmen i tilbehøret like godt og kan fremstå som litt bittert og friskt for noen.

Les også:

Øl til lutefisk og Øl til kalkun

Relaterte artikler

hvordan velge riktig musserende vin på taxfree
Mat & drikke

Slik velger du musserende vin

Vet du hvilken musserende vin du skal velge? Vet du hva som er forskjellen på Prosecco og Champagne? Sier Cava og Crémant deg noe? Det fins mange varianter av friske og delikate bobler, og det kan være vanskelig å finne stilen som passer deg eller maten du eventuelt skal ha den til. Her kan du lære hvordan du velger riktig.

øl til pinnekjøtt
Mat & drikke

Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er salt mat som serveres med søtlig tilbehør som rotmos.  Dette stiller spesielle krav til ølet.  Lær hvilket øl du bør velge til pinnekjøtt her.