Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er salt mat som serveres med søtlig tilbehør som rotmos.  Dette stiller spesielle krav til ølet.  Lær hvilket øl du bør velge til pinnekjøtt her.

øl til pinnekjøtt

Øl til pinnekjøtt trenger mye smakskraft

Fårekjøtt er smaksrikt og krever et øl med tilsvarende smakskraft for å skape harmoni.  Pinnekjøtt inneholder dessuten en del fett, noe som krever høy friskhet og bitterhet i ølet for at måltidet ikke skal bli for tungt.

Det salte preget i pinnekjøttet og sødmen i rotmosen byr på de største utfordringene ved valg av øl. Saltpreget på pinnekjøttet kan balanseres av sødme i ølet, mens sødmen i rotmosen kan få et helt tørt øl til å virke bittert.  Med andre ord er det en fordel om ølet har litt sødme.

Hvis du foretrekker øl til pinnekjøtt, velg derfor et øl med mye smakskraft, noe friskhet og bitterhet, og gjerne litt sødme.  Ølet trenger ikke være spesielt fyldig, men de aller letteste ølene kan virke spinkle i forhold til maten.

Det er få øl som møter alle disse kriteriene: Noen har sødmen, men ikke friskheten og bitterheten og motsatt. Hvilket øl som er best for deg kommer an på to ting:

  • Hvor mye du spiser
  • Hvor glad du er i bitterhet

Er du en av dem som gjerne forsyner deg flere ganger, da trenger du et friskt og bittert øl som letter måltidet.

Er du mer moderat med hvor mye du forsyner deg vil ikke friskheten og bitterheten i ølet spille en like viktig rolle. Og du kan prioritere de mer sødmefulle ølene, som balanserer saltet i pinnekjøttet og matcher sødmen i rotmosen bedre.

Under finner du noen stiler som kan passe, avhengig av dine preferanser:

  • Friskt og bittert: American pale ale, red ale og amber ale. Aromatisk humle benyttes ofte i amerikansk ale. Dette er med på å gi ølet den smakskraften det trenger til det smaksrike pinnekjøttet.  Ølet har også bitterhet fra humlen og ofte friskhet fra kraftig kullsyre.  Dette gjør måltidet lettere.  Siden ølet er overgjæret og det ofte benyttes andeler med karamellmalt, får det gjerne litt sødme som kan balansere både saltet i pinnekjøttet og sødmen i rotmosen.  Red ale og amber ale har spesielt mye av denne maltsødmen.
  • Sødmefullt: Brown ale- Overgjæring og utstrakt bruk av blant annet karamellmalt gir brown ale både smakskraften og sødmen ølet trenger for å møte det karakterfulle og salte pinnekjøttet sammen med den søtlige rotmosen. Med unntak av amerikanske tolkninger har brown ale sjelden mye friskhet og bitterhet, noe som gjøt at måltidet kan virke noe mektig

Les også:

Øl til kalkun og Øl til ribbe

Relaterte artikler

Lammelår til påske
Mat & drikke

Vin og øl du kan servere til påskelam

Påsken er tid for det klassiske lammelåret, men vet du egentlig om du bør servere vin eller øl til lam? Uansett om du foretrekker rødvin, hvitvin, musserende vin eller øl – har vi flere gode tips fra vår vinekspert.

Øl til lutefisk
Mat & drikke

Øl til lutefisk

Øl til lutefisk er en tradisjon, men valget av øl handler mer om tilbehøret du bruker enn selve fisken.  Finn det rette ølet til lutefisk her.