Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger

Øl til lutefisk

Øl til lutefisk er en tradisjon, men valget av øl handler mer om tilbehøret du bruker enn selve fisken.  Finn det rette ølet til lutefisk her.

Øl til lutefisk

Lutefisk er tørrfisk som er bløtet opp igjen med fortynnet lut.  Dette gir mye smak i fisken.  Lutefisk handler vel så mye om tilbehøret: sprøstekt sideflesk, ribbefett, ertestuing, sirup og brunost er klassiske eksempler.

Ribbefett og sideflesk gir smakskraft, fylde og fett, og dette krever et øl som er tilsvarende smaksrikt og fyldig og som har nok friskhet og bitterhet til å .

Bruk av sirup og brunost tilfører sødme, og da kreves det tilsvarende sødme i ølet for at ikke skal fremstå som overdrevent bittert.

Om du unngår søte elementer i maten er saison et godt valg som øl til lutefisk. I likhet med mange andre belgiske stiler er saison typisk litt fyldig, smaksrikt og friskt. Ølet skiller seg ut ved at det ofte har mer bitterhet fra humle.  Fylden og smakskraften i saison matcher tilbehøret til lutefisken godt, mens friskheten og bitterheten renser opp i fettet.

Til lutefisk med søtt tilbehør kan litt mørkere stiler være passende.  Her er ofte bitterheten og friskheten nedtonet, noe som kan gjøre måltidet litt tyngre.  Gode alternativer er bock og brown ale som øl til lutefisk.

Les også:

Øl til ribbe og Øl til pinnekjøtt

Relaterte artikler

øl til pinnekjøtt
Lær om øl

Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er salt mat som serveres med søtlig tilbehør som rotmos.  Dette stiller spesielle krav til ølet.  Lær hvilket øl du bør velge til pinnekjøtt her.

Dubble
Lær om øl

Dubbel - et såkalt klosterøl

Dubbel er et såkalt klosterøl. Det vil si at stilen tradisjonelt brygges på Trappist-klostere i Belgia. Men stilen har fascinert ølbryggere også utenfor klostrenes vegger og brygges nå over hele verden. Bli bedre kjent med ølet i munkedrakt her.