Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger

Øl til kalkun

Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene.  Som oftest serveres vin fremfor øl, men det finnes mange spennende øl-alternativer.  Vil du vite hvilket øl til kalkun du bør velge, les videre.

Øl til kalkun

Smakskraft i øl ikke like viktig

I motsetning til mye annen julemat, er kalkun mildt på smak.  Kjøttet er magert, men retten tilføres ofte fett og fylde gjennom tilbehør som stuffing, sauser og waldorfsalat.  Stuffingen kan dessuten ha sødme fra tørkede frukter og epler og waldorfsalaten er litt søtlig.

Generelt blir ikke smakskraft i ølet like viktig til kalkun som til mange av de andre norske julerettene. En viss fylde, friskhet og bitterhet i ølet er viktig for å matche fylde og fett i sauser og stuffing.  Sødme i ølet er også viktig dersom kalkunen serveres med waldorfsalat eller stuffing med frukt.

Retten er som helhet ganske lys, derfor er lyse eller mellomfargede øltyper et godt utgangspunkt som øl til kalkun:

  • Fruktig med lav bitterhet: Weissbier – Weissbier er et lyst hveteøl som har sødme og fruktighet fra overgjæring samt friskhet fra kraftige bobler og et snev av syre fra hveten. Den lyse, fruktige og lett sødmefulle karakteren kler waldorfsalaten og eventuell frukt i stuffingen godt.  Friskheten og syren renser opp i fettet. Fravær av bitterhet, gjør at det ikke skjærer seg om sødmen i maten overgår sødmen i ølet.
  • Friskt: Blonde – Selv om belgiske ølstiler er kjent for å være både fyldige og karakterfulle, er blonde et øl som er litt lettere og mildere på smak. Ølet er allikevel karakterfullt nok i forhold til kalkunen, og, i likhet med mye annet belgisk øl, har det gjerne god kullsyre som renser opp i fettet.
  • Balansert: Pale ale – Pale ale er, tross navnet, nærmere rav på farge. Dette ølet har gjerne sødme fra både karamellmalt og overgjæring.  Overgjæringen bidrar dessuten med fruktige aromaer.  Ølet har også en del friskhet og bitterhet,  Sødmen og frukten i pale ale kan være spesielt nyttig om du bruker mye frukt i stuffingen.  Friskheten og bitterheten er stort sett tilstrekkelig for å rense opp i fettet.

Les også:

Øl til ribbe og Øl til pinnekjøtt

Relaterte artikler

Øl til lutefisk
Lær om øl

Øl til lutefisk

Øl til lutefisk er en tradisjon, men valget av øl handler mer om tilbehøret du bruker enn selve fisken.  Finn det rette ølet til lutefisk her.