Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Øl til kalkun

Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene.  Som oftest serveres vin fremfor øl, men det finnes mange spennende øl-alternativer.  Vil du vite hvilket øl til kalkun du bør velge, les videre.

Øl til kalkun

Smakskraft i øl ikke like viktig

I motsetning til mye annen julemat, er kalkun mildt på smak.  Kjøttet er magert, men retten tilføres ofte fett og fylde gjennom tilbehør som stuffing, sauser og waldorfsalat.  Stuffingen kan dessuten ha sødme fra tørkede frukter og epler og waldorfsalaten er litt søtlig.

Generelt blir ikke smakskraft i ølet like viktig til kalkun som til mange av de andre norske julerettene. En viss fylde, friskhet og bitterhet i ølet er viktig for å matche fylde og fett i sauser og stuffing.  Sødme i ølet er også viktig dersom kalkunen serveres med waldorfsalat eller stuffing med frukt.

Retten er som helhet ganske lys, derfor er lyse eller mellomfargede øltyper et godt utgangspunkt som øl til kalkun:

  • Fruktig med lav bitterhet: Weissbier – Weissbier er et lyst hveteøl som har sødme og fruktighet fra overgjæring samt friskhet fra kraftige bobler og et snev av syre fra hveten. Den lyse, fruktige og lett sødmefulle karakteren kler waldorfsalaten og eventuell frukt i stuffingen godt.  Friskheten og syren renser opp i fettet. Fravær av bitterhet, gjør at det ikke skjærer seg om sødmen i maten overgår sødmen i ølet.
  • Friskt: Blonde – Selv om belgiske ølstiler er kjent for å være både fyldige og karakterfulle, er blonde et øl som er litt lettere og mildere på smak. Ølet er allikevel karakterfullt nok i forhold til kalkunen, og, i likhet med mye annet belgisk øl, har det gjerne god kullsyre som renser opp i fettet.
  • Balansert: Pale ale – Pale ale er, tross navnet, nærmere rav på farge. Dette ølet har gjerne sødme fra både karamellmalt og overgjæring.  Overgjæringen bidrar dessuten med fruktige aromaer.  Ølet har også en del friskhet og bitterhet,  Sødmen og frukten i pale ale kan være spesielt nyttig om du bruker mye frukt i stuffingen.  Friskheten og bitterheten er stort sett tilstrekkelig for å rense opp i fettet.

Les også:

Øl til ribbe og Øl til pinnekjøtt

Relaterte artikler

Drikke til grillmat
Mat & drikke

Drikke til grillmat

Norske grilltallerkener kan bestå av så mangt: Glasserte spareribs, rødvinsmarinerte nakkekoteletter, mais, potetsalat, med mer. Med så mange smaker på tallerkenen er det en utfordring å finne drikke som passer til alt. Her er noen enkle grep og triks for å få grill-ligningen til å gå opp.

Dubble
Lær om øl

Dubbel - et såkalt klosterøl

Dubbel er et såkalt klosterøl. Det vil si at stilen tradisjonelt brygges på Trappist-klostere i Belgia. Men stilen har fascinert ølbryggere også utenfor klostrenes vegger og brygges nå over hele verden. Bli bedre kjent med ølet i munkedrakt her.

Mat og vin
Mat & drikke

Mat og vin

Noen ganger klødd deg i hodet over hvorfor favoritt-vinen plutselig smaker edder og galle når du serverer den til mat? Hvorfor blir den snerpende rødvinen så mye bløtere til biffen? Og hvorfor blir hvitvinen som var fruktig til forretten til et syrebad etter desserten? Her er fem enkle regler for å kombinere mat og vin