Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene. Som oftest serveres vin fremfor øl, men det finnes mange spennende øl-alternativer. Vil du vite hvilket øl til kalkun du bør velge, les videre.
I motsetning til mye annen julemat, er kalkun mildt på smak. Kjøttet er magert, men retten tilføres ofte fett og fylde gjennom tilbehør som stuffing, sauser og waldorfsalat. Stuffingen kan dessuten ha sødme fra tørkede frukter og epler og waldorfsalaten er litt søtlig.
Generelt blir ikke smakskraft i ølet like viktig til kalkun som til mange av de andre norske julerettene. En viss fylde, friskhet og bitterhet i ølet er viktig for å matche fylde og fett i sauser og stuffing. Sødme i ølet er også viktig dersom kalkunen serveres med waldorfsalat eller stuffing med frukt.
Retten er som helhet ganske lys, derfor er lyse eller mellomfargede øltyper et godt utgangspunkt som øl til kalkun:
Les også:
Noen ganger klødd deg i hodet over hvorfor favoritt-ølet plutselig smaker edder og galle når du serverer det til mat? Hvorfor blir det bitre ølet så mye bløtere til chipsen? Og hvorfor blir ølet som var rundt og søtlig til forretten bittert etter desserten? Her er seks enkle regler for å kombinere mat og øl.
Ølutvalget vokser og blir større år for år. Føler du deg forvirret når du står foran ølhyllene eller blir nysgjerrigheten din pirret? Les om hvordan du kan finne det perfekte ølet for deg.
Om du kjenner uttrykket ‘en staut kar’, kjenner du også ølet Stout. En staut kar er kraftig, muskuløs, rakrygget og stolt. Stout, på sin side, har mye smakskraft og ofte høy fylde, som holdes på plass i en solid ramme av bitterhet. En stolt tradisjon har det også. Bli nærmere kjent med denne staute karen under.