Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Øl til kalkun

Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene.  Som oftest serveres vin fremfor øl, men det finnes mange spennende øl-alternativer.  Vil du vite hvilket øl til kalkun du bør velge, les videre.

Øl til kalkun

Smakskraft i øl ikke like viktig

I motsetning til mye annen julemat, er kalkun mildt på smak.  Kjøttet er magert, men retten tilføres ofte fett og fylde gjennom tilbehør som stuffing, sauser og waldorfsalat.  Stuffingen kan dessuten ha sødme fra tørkede frukter og epler og waldorfsalaten er litt søtlig.

Generelt blir ikke smakskraft i ølet like viktig til kalkun som til mange av de andre norske julerettene. En viss fylde, friskhet og bitterhet i ølet er viktig for å matche fylde og fett i sauser og stuffing.  Sødme i ølet er også viktig dersom kalkunen serveres med waldorfsalat eller stuffing med frukt.

Retten er som helhet ganske lys, derfor er lyse eller mellomfargede øltyper et godt utgangspunkt som øl til kalkun:

  • Fruktig med lav bitterhet: Weissbier – Weissbier er et lyst hveteøl som har sødme og fruktighet fra overgjæring samt friskhet fra kraftige bobler og et snev av syre fra hveten. Den lyse, fruktige og lett sødmefulle karakteren kler waldorfsalaten og eventuell frukt i stuffingen godt.  Friskheten og syren renser opp i fettet. Fravær av bitterhet, gjør at det ikke skjærer seg om sødmen i maten overgår sødmen i ølet.
  • Friskt: Blonde – Selv om belgiske ølstiler er kjent for å være både fyldige og karakterfulle, er blonde et øl som er litt lettere og mildere på smak. Ølet er allikevel karakterfullt nok i forhold til kalkunen, og, i likhet med mye annet belgisk øl, har det gjerne god kullsyre som renser opp i fettet.
  • Balansert: Pale ale – Pale ale er, tross navnet, nærmere rav på farge. Dette ølet har gjerne sødme fra både karamellmalt og overgjæring.  Overgjæringen bidrar dessuten med fruktige aromaer.  Ølet har også en del friskhet og bitterhet,  Sødmen og frukten i pale ale kan være spesielt nyttig om du bruker mye frukt i stuffingen.  Friskheten og bitterheten er stort sett tilstrekkelig for å rense opp i fettet.

Les også:

Øl til ribbe og Øl til pinnekjøtt

Relaterte artikler

hvordan velge riktig musserende vin på taxfree
Mat & drikke

Slik velger du musserende vin

Vet du hvilken musserende vin du skal velge? Vet du hva som er forskjellen på Prosecco og Champagne? Sier Cava og Crémant deg noe? Det fins mange varianter av friske og delikate bobler, og det kan være vanskelig å finne stilen som passer deg eller maten du eventuelt skal ha den til. Her kan du lære hvordan du velger riktig.

Få vintipsene som passer alle kyllingretter
Mat & drikke

Få vintipsene som passer alle kyllingretter

Når du skal finne riktig vin til kylling bør du se på hvilket tilbehør som skal spises til kjøttet. Uansett om du foretrekker rødvin eller hvitvin til kylling, får du drikketips som passer til både lette og kraftigere kyllingretter her.

Øl til lutefisk
Mat & drikke

Øl til lutefisk

Øl til lutefisk er en tradisjon, men valget av øl handler mer om tilbehøret du bruker enn selve fisken.  Finn det rette ølet til lutefisk her.