Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Øl til kalkun

Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene.  Som oftest serveres vin fremfor øl, men det finnes mange spennende øl-alternativer.  Vil du vite hvilket øl til kalkun du bør velge, les videre.

Øl til kalkun

Smakskraft i øl ikke like viktig

I motsetning til mye annen julemat, er kalkun mildt på smak.  Kjøttet er magert, men retten tilføres ofte fett og fylde gjennom tilbehør som stuffing, sauser og waldorfsalat.  Stuffingen kan dessuten ha sødme fra tørkede frukter og epler og waldorfsalaten er litt søtlig.

Generelt blir ikke smakskraft i ølet like viktig til kalkun som til mange av de andre norske julerettene. En viss fylde, friskhet og bitterhet i ølet er viktig for å matche fylde og fett i sauser og stuffing.  Sødme i ølet er også viktig dersom kalkunen serveres med waldorfsalat eller stuffing med frukt.

Retten er som helhet ganske lys, derfor er lyse eller mellomfargede øltyper et godt utgangspunkt som øl til kalkun:

  • Fruktig med lav bitterhet: Weissbier – Weissbier er et lyst hveteøl som har sødme og fruktighet fra overgjæring samt friskhet fra kraftige bobler og et snev av syre fra hveten. Den lyse, fruktige og lett sødmefulle karakteren kler waldorfsalaten og eventuell frukt i stuffingen godt.  Friskheten og syren renser opp i fettet. Fravær av bitterhet, gjør at det ikke skjærer seg om sødmen i maten overgår sødmen i ølet.
  • Friskt: Blonde – Selv om belgiske ølstiler er kjent for å være både fyldige og karakterfulle, er blonde et øl som er litt lettere og mildere på smak. Ølet er allikevel karakterfullt nok i forhold til kalkunen, og, i likhet med mye annet belgisk øl, har det gjerne god kullsyre som renser opp i fettet.
  • Balansert: Pale ale – Pale ale er, tross navnet, nærmere rav på farge. Dette ølet har gjerne sødme fra både karamellmalt og overgjæring.  Overgjæringen bidrar dessuten med fruktige aromaer.  Ølet har også en del friskhet og bitterhet,  Sødmen og frukten i pale ale kan være spesielt nyttig om du bruker mye frukt i stuffingen.  Friskheten og bitterheten er stort sett tilstrekkelig for å rense opp i fettet.

Les også:

Øl til ribbe og Øl til pinnekjøtt

Relaterte artikler

Vin til pinnekjøtt
Mat & drikke

Vin til pinnekjøtt

Mange tenker at rødvin er det beste alternativet til pinnekjøtt, men hvitvin og musserende vin er ofte mer passende. Finn ut hvilken vin du bør velge til pinnekjøtt her.

mat og øl
Mat & drikke

Øl og mat

Noen ganger klødd deg i hodet over hvorfor favoritt-ølet plutselig smaker edder og galle når du serverer det til mat? Hvorfor blir det bitre ølet så mye bløtere til chipsen? Og hvorfor blir ølet som var rundt og søtlig til forretten bittert etter desserten? Her er seks enkle regler for å kombinere mat og øl.

Drikke til lam
Mat & drikke

Drikke til lam

På høsten fylles norske kjøkken, hjem og trappeoppganger med en gjenkjennelig duft – Lam. Noen ganger dufter det lammelår stappet med hvitløk og rosmarin, andre ganger dufter det fårikål. Uansett dufter det mye. Og det er det som er tingen med lammekjøtt, dette er et kjøtt med mye karakter.