Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Lyst hveteøl- mye fruktighet og friskhet

Med mye fruktighet og friskhet, lav bitterhet og moderat alkohol er lyst hveteøl blant de mer leskende ølstilene. Det finnes en rekke forskjellige uttrykk å velge mellom som Weissbier, Witbier, Bière Blanche og Berliner Weisse. Lær om forskjellen på de forskjellige hveteølene her.

Lyst hveteøl

Lyst hveteøl omfatter stiler som Weissbier, Witbier, Bière Blanche og Berliner Weisse. Til felles har de godt med fruktighet og friskhet, lav bitterhet og moderat alkohol. Ofte skummer de godt og er litt tåkete på utseende.

Den lave bitterheten har ølene som et resultat av lite bruk av humle, mens den lyse fargen skyldes bruk av korn som er forsiktig, hvis i det hele tatt, ristet. Lyse delikate kornaromaer og en nedtonet humlekarakter gjør at fruktige aromaer fra overgjæring slipper til; Det er dette som gjør ølet så fruktig.

Friskheten får ølet fra mye karbondioksid som også er med på å danne grunnlag for det kraftige skummet.

Det stabile skummet og det slørete utseendet skyldes i sin tur kornsorten hvete. Hvete er nemlig rikt på proteiner, ikke minst gluten, som sørger for at skummet ‘limer’ seg sammen og dermed holder godt. På grunn av dette serveres hveteøl ofte i spesielle glass med et stort ‘hode’ som gjør at ølet finner veien til munnen under skummet.

Proteinene gjør dessuten at ølet kan bli litt uklart, noe som gjør at hveteøl egner seg godt til å serveres med bunnfall. Bunnfall er pudderaktige rester fra gjæringen som legger seg i bunn av flasken. Når det gjelder hveteøl skal dette virvles opp ved skjenking. Bunnfallet hjelper til med å holde ølet ferskt og gir dessuten litt ekstra fylde til ølet. Hveteøl blir derfor ofte flaskegjæret eller solgt ufiltrert, slik at bunnfall fra gjæringen blir med i det endelige ølet.

Innenfor disse rammene er det allikevel stor forskjell på de lyse hveteølene. Kort sagt er Weissbier den reneste og mest fruktige, Witbier og Bière Blanche litt mer krydret og Berliner Weisse syrlig.

Weissbier- Den rene og fruktige

Weissbier er kjent for å gi aromaer av så paradoksale ting som banan, tyggegummi, røyk og nellik. Aromaene kommer delvis på grunn av gjærkulturen som benyttes. Weissbier var lenge en spesialitet i Bayern og stedet har gjennom hundrevis av år avlet frem en egen gjærkultur som gir helt unike aromaer.

I Tyskland er for øvrig hveteøl strengt regulert og må inneholde minst 50% hvete. I Bayern er regelverket desto strengere, og her skal Weissbier brygges helt uten tilsetning av sukker. Så mens man i andre områder og land ofte tilsetter litt sukker for annengangsgjæringen, bruker man i Bayern vørter også for denne, noe som gir et desto mer karakterfullt øl.

Noen ganger kan du finne såkalt Kristallweizen, som er en filtrert og helt klar utgave av weissbier.

Witbier og Bière Blanche- Den krydrede

Witbier og Bière Blanche er det belgiske svaret på Weissbier. Som tyskerne har man en særegen gjærkultur som gir bestemte aromaer, og den belgiske gjærkulturen gir ofte mer krydderaroma. I belgisk ånd tilsetter man dessuten ofte krydder og urter til ølet, slik som tørket appelsinskall og koriander.

Relaterte artikler

Øl til kalkun
Mat & drikke

Øl til kalkun

Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene.  Som oftest serveres vin fremfor øl, men det finnes mange spennende øl-alternativer.  Vil du vite hvilket øl til kalkun du bør velge, les videre.

Stout
Lær om øl

Stout - "en staut kar"

Om du kjenner uttrykket ‘en staut kar’, kjenner du også ølet Stout. En staut kar er kraftig, muskuløs, rakrygget og stolt. Stout, på sin side, har mye smakskraft og ofte høy fylde, som holdes på plass i en solid ramme av bitterhet. En stolt tradisjon har det også. Bli nærmere kjent med denne staute karen under.

øl til pinnekjøtt
Mat & drikke

Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er salt mat som serveres med søtlig tilbehør som rotmos.  Dette stiller spesielle krav til ølet.  Lær hvilket øl du bør velge til pinnekjøtt her.