Weissbier- Den rene og fruktige
Weissbier er kjent for å gi aromaer av så paradoksale ting som banan, tyggegummi, røyk og nellik. Aromaene kommer delvis på grunn av gjærkulturen som benyttes. Weissbier var lenge en spesialitet i Bayern og stedet har gjennom hundrevis av år avlet frem en egen gjærkultur som gir helt unike aromaer.
I Tyskland er for øvrig hveteøl strengt regulert og må inneholde minst 50% hvete. I Bayern er regelverket desto strengere, og her skal Weissbier brygges helt uten tilsetning av sukker. Så mens man i andre områder og land ofte tilsetter litt sukker for annengangsgjæringen, bruker man i Bayern vørter også for denne, noe som gir et desto mer karakterfullt øl.
Noen ganger kan du finne såkalt Kristallweizen, som er en filtrert og helt klar utgave av weissbier.
Witbier og Bière Blanche- Den krydrede
Witbier og Bière Blanche er det belgiske svaret på Weissbier. Som tyskerne har man en særegen gjærkultur som gir bestemte aromaer, og den belgiske gjærkulturen gir ofte mer krydderaroma. I belgisk ånd tilsetter man dessuten ofte krydder og urter til ølet, slik som tørket appelsinskall og koriander.