Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Dubbel – et såkalt klosterøl

Dubbel er et såkalt klosterøl. Det vil si at stilen tradisjonelt brygges på Trappist-klostere i Belgia. Men stilen har fascinert ølbryggere også utenfor klostrenes vegger og brygges nå over hele verden. Bli bedre kjent med ølet i munkedrakt her.

Dubble

Dubbel er unikt blant mørkt øl. I motsetning til sine mørke brødre har ølet nemlig en viss eleganse. Dessuten er det et av verdens mest komplekse mørke øl.

Ølet har den unike karakteren av to grunner: Belgisk gjær og kandissukker.

Belgisk gjær

Dubbel brygges med belgisk gjær. I likhet med gjær som brukes til øl som Ale, Porter og Stout, gir belgisk gjær aromaer av frukt. I tillegg byr den på aromaer av urter og krydder. Dette er med på å gi ølet en kompleks karakter.

Kandissukker

Mørkt øl får stort sett sin farge fra malt som er ristet. Dette kan gi litt brente aromaer som kaffe og mørk sjokolade, noe man ofte finner i stiler som Porter og Stout. Ofte brukes såkalt karamellmalt (hvor sukkeret i malten er karamellisert) som også gir en viss sødme til ølet. Dette er typisk for stiler som Brown Ale og Bock.

Dubbel, derimot, får tradisjonelt sin farge fra mørkt kandissukker. Det vil si at bryggeren bruker lys malt og tilsetter en mørk sirup for farge. En viktig konsekvens av dette er at ølet får mer delikate aromaer av karamell, rosiner og knekk fremfor kraftige og brente aromaer av kaffe og sjokolade. En annen viktig følge er at Dubbel, til tross for sine søtlige aromaer, blir tørrere enn andre mørke ølstiler. Kandissukkeret tilsettes nemlig før gjæringen og er lettere å gjære om til alkohol enn maltsukker. Dette fraværet av sødme er med på å gi Dubbel en viss eleganse.

For øvrig er fargen på Dubbel lysere og mer rødbrun sammenlignet med for eksempel Stout. Bitterheten er, i likhet med andre belgiske øl, dempet.

En reflektert munk i brun kappe

Oppsumert er Dubbel et mørkt øl med komplekse aromaer og, til tross for fylde og høy alkohol, en viss eleganse fra fravær av sødme. Hvis Stout, med sin svarte farge, bitterhet og kraftige, brente aroma, kan sammenlignes med en kraftig og staut kar, kan Dubbel, med sin tørrhet, kompleksitet og litt lysere brunfarge, sammenlignes med en reflektert munk i brun kappe.

 

 

Kort om Dubbel:

 • Belgisk ølstil.
 • Opprinnelig brygget på Trappist-klostere i Belgia.
 • Mørk rødbrun på farge.
 • Kompleks duft av frukt, krydder, urter, karamell rosiner og knekk.
 • Fyldig
 • 6,5-8% alkohol
 • Tørt
 • Lav bitterhet

 

Gå til Dubble     Gå til øl

Dubbel og mat

Dubbel er et perfekt øl til komplekse varmretter med stekeskorpe. Krydder- og urtearomaene i ølet speiler smaken i urtemarinader eller kjøtt av får og vilt, mens de karamellaktige notene fra kandissukker passer godt til stekeskorpen. Forsøk derfor Dubbel til stekt fåre- eller viltkjøtt marinert,  gnidd inn eller stappet med krydder og urter. Unngå sødmefullt tilbehør, da ølet, som sagt, er ganske tørt til tross for at det har sødmefulle aromaer.

Ellers passer ølet godt til smaksrike og komplekse oster som ikke er for kraftige og salte. Dubbel har hverken sødmen til å balansere det salte preget eller intensiteten til å matche smaken i en moden blåmuggost, men rødkittoster kan passe godt.

Øl braiserte lammeskanker

Ingredienser

4 porsjoner

 • 4 kjøttfyldige lammeskanker
 • 3 stk gulerøtter
 • 1 stk gul løk
 • 2 båter hvitløk
 • ½ potte frisk timian
 • 1 stk stangselleri
 • 3 dl fyldig øl (gjerne dubble)
 • ½ liter lammekraft (kjøttkraft)
 • 2 stk laurbærblad
 • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte

Krydre lammeskankene med salt og pepper og brun dem godt i en varm kjele, kutt grønsakene i passe store biter.

Løft ut skankene og la grønnsakene få en rask runde i kjelen. Når grønnsakene har fått litt farge settes skankene tilbake i kjelen sammen med timian og laurbærbladene.

Sett stekeovnen på 135 grader. Hell over øl og kraft og la skankene braiseres i ovnen i ca 6 timer. Skankene er ferdige når kjøttet løsner lett fra beinet. La skankene få hvile en god halvtime før servering.

Server gjerne skankene sammen med potet/sellerirotstappe og bruk kokekraften som sjysaus.

 

Bon Appetitt

 

Se også:

Månedens øl Stout Smarte måter å bruke ølkvoten på

Relaterte artikler

Stout
Lær om øl

Stout - "en staut kar"

Om du kjenner uttrykket ‘en staut kar’, kjenner du også ølet Stout. En staut kar er kraftig, muskuløs, rakrygget og stolt. Stout, på sin side, har mye smakskraft og ofte høy fylde, som holdes på plass i en solid ramme av bitterhet. En stolt tradisjon har det også. Bli nærmere kjent med denne staute karen under.