Profil

Handlekurv

Musserende cocktails

Cocktails laget på musserende vin er lette, friske drinker som er utrolig enkle å lage. Lær hvordan her.

null

Har du hørt om Bellini eller Kir Royale, er ikke dette rart. Flere av verdens mest kjente drinker er laget på musserende vin. Andre kjente eksempler er Mimosa, Buck’s Fizz, French 75 og Champagne Cocktail. Alle disse drinkene har til felles en viss letthet og friskhet fra den musserende vinen. De forskjellige variantene blir derfor som variasjoner på et tema: Bellini er mild og søt, Kir Royale byr på kontrast mellom sødme og syre. Mimosa og Buck’s Fizz er et sted midt i mellom; mens French 75 er syrlig og frisk, og Champagne Cocktail kraftig og karakterfull. Med andre ord, noe for enhver smak.

Lag din egen vri

Disse drinkene er ofte enkle å lage og det er lett å lage spennende variasjoner tilpasset din eller dine gjesters gane. Drinkene spiller på kontraster mellom syrlig og tørr musserende vin og sødmefulle ingredienser som juice, likører eller sukkerbiter. Ofte trengs hverken is eller shaker, et vinglass og eventuelt noe å røre med er gjerne nok.

Med disse ingrediensene og dette utstyret kan du altså lage fabelaktige musserende cocktails:
 • Tørr musserende.
 • Ferskpresset juice, likør eller sukkerbiter, cocktail-bitter og fatmodnet sprit.
 • Et stettglass, gjerne smalt.


Fremgangsmåten er like enkel: Bruker du juice er det ofte snakk om en god slump på opptil halvparten av glasset. Likør et par centiliter; om det brukes sukkerbit er denne gjerne dynket i en cocktail-bitter og supplert med et par centiliter fatmodnet sprit. Musserende vin tilsettes typisk til slutt for å bevare boblene best. Tilpass ingredienser og proporsjoner til din egen eller dine gjesters gane.


Tips og triks:

 • Bruk kald, ferskpresset, aller helst selvpresset, juice, og god, kald og tørr musserende vin. Mange av de klassiske musserende drinkene har fått et dårlig rykte på grunn av utstrakt bruk av lunken juice fra konsentrat og slapp, søtlig musserende vin.
   
 • Legg frukt som skal presses i kjøleskapet slik at den blir kald og kan presses så sent som mulig. Presser du juicen først for så å kjøle den ned i kjøleskapet etterpå vil juicen miste aroma under kjølingen.
   
 • Dersom du ikke får tak i tilstrekkelig god frukt eller juice, tilsett en slump med likør laget på samme frukt for å styrke smaken. Sørg for at denne også er avkjølt.
   
 • Kjøl ned glasset i kjøleskap eller med knust is om drinken er transparent; legg det i fryseren hvis drinken er ugjennomsiktig. I begge tilfeller handler det om å holde drinken avkjølt. Frostede glass gir bedre kjøling, men ødelegger for utseendet i en gjennomsiktig drink.
   
 • Om drinken skal røres, rør forsiktig og minimalt; Rører du for hardt og for lenge mister du boblene.
   

Oppskrifter

Under finner du oppskrifter på noen klassiske drinker på musserende vin med tips til spennende variasjoner. Oppskriftene tar utgangspunkt i smale stettglass på cirka 15 cl.
 

Bellini - Den søte og milde

Ingredienser og proporsjoner

 • ¼ ferskenpuré, avkjølt
 • ¾ kald Brut Prosecco
   

Fremgangsmåte

Frys glasset. Skjenk ferskenpuré i bunn og fyll opp med Prosecco. Rør forsiktig om.
 

Bakgrunn

Bellini er en av de mer søtlige og mindre syrlige musserende drinkene: Sødmen tilføres av ferskenpuré, mens Prosecco byr på relativt moderat syre sammenlignet med annen musserende vin.

Drinken ble skapt av Giuseppi Cipriani ved Harry’s Bar i Venezia på 1940-tallet. Drinken er sannsynligvis oppkalt etter den venetianske maleren Giovanni Bellini. Dette fordi drinken har en distinkt rosa farge du kan se igjen i noen av hans malerier.

Kir Royale - Den kontrastfulle

Ingredienser og proporsjoner

 • 1-2 cl Crème de Cassis, avkjølt
 • Brut Champagne
   

Fremgangsmåte

Avkjøl glasset. Skjenk Crème de Cassis i bunn og fyll opp med Champagne.
 

Bakgrunn

Denne drinken er en boblende variasjon på drinken Kir, en blanding av Crème de Cassis (svært søt solbærlikør) og hvitvin på druen Aligoté fra Burgund (en tørr, svært syrlig og frisk hvitvin). Drinken er oppkalt etter krigshelten og borgermesteren i Dijon, Burgund, Canon Felix Kir (1876-1968), som benyttet offisielle anledninger til å promotere lokale produkter. Siden Dijon var spesielt kjent for svært søte bærlikører, mens Burgund var et av de få stedene i verden hvor det ble laget vin på Aligoté, var Kir nesten et naturlig utfall; Drinken balanserer den syrlige karakteren til Aligoté med sødme fra Crème de Cassis.
 

I Kir Royale brukes, som ordet ‘Royale’ tilsier, Champagne istedenfor burgunder på Aligoté. Champagne byr også på høy syre som kombinert med den ekstremt søte Crème de Cassis, gjør at drinken byr på mye av både sødme og syre.
 

Mimosa og Buck’s Fizz - Midt i mellom

Det råder noe uenighet om forskjellene på disse drinkene. Uansett har de til felles at de består av kald, ferskpresset appelsinjuice og Champagne.
 

Ingredienser og proporsjoner

 • ¼- ½ ferskpresset appelsinjuice, avkjølt
 • ½- ¾ Brut Champagne
   

Fremgangsmåte

Frys glasset. Skjenk appelsinjuice i bunn og fyll opp med Champagne.
 

Bakgrunn

Denne drinken får syre fra både appelsinjuice og Champagne. Appelsinjuicen byr på moderat sødme. Drinken er derfor friskere enn Bellini, men ikke like søtlig som Kir.
 
Tips: For en mer smaksrik drink, tilsett en slump med avkjølt appelsinlikør.

French 75 - Den friske og syrlige

Ingredienser og proporsjoner

 • Juice av ¼-½ sitron
 • 1-2 ts sukker
 • 3-4 cl tørr gin
 • Champagne
   

Fremgangsmåte

Rist eller rør sitronjuice, sukker og gin med is. Hell over i glasset. Fyll opp med Champagne. Rør forsiktig om.
 

Bakgrunn

Dette er kanskje en av de friskeste drinkene i denne kategorien. Utover Champagne, tilfører sitronjuice ekstra syre, mens gin tilfører friske aromaer av einebær. Mengden sukker er også beskjeden.

Champagne Cocktail - Den kraftige

Ingredienser og proporsjoner

Fremgangsmåte

Avkjøl glasset. Legg en sukkerbit i bunn. Dynk sukkerbiten med en cocktail-bitter til den er gjennomfarget. Fyll på med Cognac og deretter Champagne. IKKE rør; Sukkerbiten skal bli liggende i bunn av glasset som et lite reservoar av bobler.
 

Bakgrunn

Cognac gir fylde og kraft til denne drinken, mens cocktail-bitter strammer opp med bitterhet. Dette er en karakterfull drink for den erfarne.
 
Tips
 • Bruk en brun sukkerbit for mer karakter.
 • Bruk en annen fatmodnet sprit som whisky, rom, Tequila eller ‘Norsk akevitt’ for spennende variasjoner.

Les også om Champagne til 17.mai-frokosten

31 Dec 2017

Skrevet av