Cocktails laget på musserende vin er lette, friske drinker som er utrolig enkle å lage. Lær hvordan her.
Har du hørt om Bellini eller Kir Royale, er ikke dette rart. Flere av verdens mest kjente drinker er laget på musserende vin. Andre kjente eksempler er Mimosa, Buck’s Fizz, French 75 og Champagne Cocktail. Alle disse drinkene har til felles en viss letthet og friskhet fra den musserende vinen. De forskjellige variantene blir derfor som variasjoner på et tema: Bellini er mild og søt, Kir Royale byr på kontrast mellom sødme og syre. Mimosa og Buck’s Fizz er et sted midt i mellom; mens French 75 er syrlig og frisk, og Champagne Cocktail kraftig og karakterfull. Med andre ord, noe for enhver smak.
Disse drinkene er ofte enkle å lage og det er lett å lage spennende variasjoner tilpasset din eller dine gjesters gane. Drinkene spiller på kontraster mellom syrlig og tørr musserende vin og sødmefulle ingredienser som juice, likører eller sukkerbiter. Ofte trengs hverken is eller shaker, et vinglass og eventuelt noe å røre med er gjerne nok.
Med disse ingrediensene og dette utstyret kan du altså lage fabelaktige musserende cocktails:
Fremgangsmåten er like enkel: Bruker du juice er det ofte snakk om en god slump på opptil halvparten av glasset. Likør et par centiliter; om det brukes sukkerbit er denne gjerne dynket i en cocktail-bitter og supplert med et par centiliter fatmodnet sprit. Musserende vin tilsettes typisk til slutt for å bevare boblene best. Tilpass ingredienser og proporsjoner til din egen eller dine gjesters gane.
Tips og triks:
Under finner du oppskrifter på noen klassiske drinker på musserende vin med tips til spennende variasjoner. Oppskriftene tar utgangspunkt i smale stettglass på cirka 15 cl.
¼ ferskenpuré, avkjølt
¾ kald Brut Prosecco
Frys glasset. Skjenk ferskenpuré i bunn og fyll opp med Prosecco. Rør forsiktig om.
Bellini er en av de mer søtlige og mindre syrlige musserende drinkene: Sødmen tilføres av ferskenpuré, mens Prosecco byr på relativt moderat syre sammenlignet med annen musserende vin.
Drinken ble skapt av Giuseppi Cipriani ved Harry’s Bar i Venezia på 1940-tallet. Drinken er sannsynligvis oppkalt etter den venetianske maleren Giovanni Bellini. Dette fordi drinken har en distinkt rosa farge du kan se igjen i noen av hans malerier.
1-2 cl Crème de Cassis, avkjølt
Brut Champagne
Avkjøl glasset. Skjenk Crème de Cassis i bunn og fyll opp med Champagne.
Denne drinken er en boblende variasjon på drinken Kir, en blanding av Crème de Cassis (svært søt solbærlikør) og hvitvin på druen Aligoté fra Burgund (en tørr, svært syrlig og frisk hvitvin). Drinken er oppkalt etter krigshelten og borgermesteren i Dijon, Burgund, Canon Felix Kir (1876-1968), som benyttet offisielle anledninger til å promotere lokale produkter. Siden Dijon var spesielt kjent for svært søte bærlikører, mens Burgund var et av de få stedene i verden hvor det ble laget vin på Aligoté, var Kir nesten et naturlig utfall; Drinken balanserer den syrlige karakteren til Aligoté med sødme fra Crème de Cassis.
I Kir Royale brukes, som ordet ‘Royale’ tilsier, Champagne istedenfor burgunder på Aligoté. Champagne byr også på høy syre som kombinert med den ekstremt søte Crème de Cassis, gjør at drinken byr på mye av både sødme og syre.
Det råder noe uenighet om forskjellene på disse drinkene. Uansett har de til felles at de består av kald, ferskpresset appelsinjuice og Champagne.
¼- ½ ferskpresset appelsinjuice, avkjølt
½- ¾ Brut Champagne
Frys glasset. Skjenk appelsinjuice i bunn og fyll opp med Champagne.
Denne drinken får syre fra både appelsinjuice og Champagne. Appelsinjuicen byr på moderat sødme. Drinken er derfor friskere enn Bellini, men ikke like søtlig som Kir.
Tips
For en mer smaksrik drink, tilsett en slump med avkjølt appelsinlikør. |
Juice av ¼-½ sitron
1-2 ts sukker
3-4 cl tørr gin
Rist eller rør sitronjuice, sukker og gin med is. Hell over i glasset. Fyll opp med Champagne. Rør forsiktig om.
Dette er kanskje en av de friskeste drinkene i denne kategorien. Utover Champagne, tilfører sitronjuice ekstra syre, mens gin tilfører friske aromaer av einebær. Mengden sukker er også beskjeden.
Én sukkerbit
Noen dråper cocktail-bitter
2-3 cl Cognac, avkjølt Brut Champagne
Avkjøl glasset. Legg en sukkerbit i bunn. Dynk sukkerbiten med en cocktail-bitter til den er gjennomfarget. Fyll på med Cognac og deretter Champagne. IKKE rør; Sukkerbiten skal bli liggende i bunn av glasset som et lite reservoar av bobler.
Cognac gir fylde og kraft til denne drinken, mens cocktail-bitter strammer opp med bitterhet. Dette er en karakterfull drink for den erfarne.
Tips
|
Les også om Champagne til 17.mai-frokosten
Det er mye å ta stilling til når du skal velge akevitt til jul: skal den være blank eller gyllen; mild eller kraftig; iskald, avkjølt eller temperert? Her finner du tips og råd til hvordan du kan velge og servere akevitt.