Hvordan lage en perfekt Mojito og spennende variasjoner
Rom
Mojito etter dagens standard skal være en lett og frisk drink uten mye karakter fra selve spriten. En lett og lys rom er derfor det klassiske valget.
Er du eventyrlysten og liker smaken av rom kan du lage en litt mer gammeldags versjon á la El Draque med en gyllen og tyngre rom. Se i så fall også avsnittet om sukker lengre ned.
Lime
I vår tid med fokus på ressursutnyttelse er det mange som velger å tilsette hele båter av lime og mudle disse sammen med mynten. Dette kan sette en bitter smak på drinken på grunn av bitre oljer som befinner seg i skallet, noe som kan bli ubehagelig i en drink som ellers er såpass lett. Om man ønsker å være miljøvennlig er kanskje det beste å kaste skallet i komposthaugen eller til gjenvinning. Tilsetning av mer sukker for å balansere bitterheten kan gjøre drinken ufrisk.
Lager du derimot drinken á la El Draque og bruker en fyldigere rom, kan fylden eventuelt veie opp mot bitterhet fra skallene. Alternativt kan man tilsette de brukte skallene som garnityr under røring med is, da dette vil medføre mindre bitterstoffer enn om man mudler dem.
Sukker/sukkerlake
Rent sukker er vanskelig å løse opp ved lave temperaturer og i alkoholholdige løsninger. Vårt råd er at du gjør det enkelt og bruker sukkerlake (sukkerlake lager du lett ved å varme opp 2/3 sukker med 1/3 vann til sukkeret er oppløst).
Sukker fra sukkerrør, ikke beter, er det mest korrekte, drinkens latinamerikanske historie tatt i betraktning.
Om du skal lage en mer gammeldags versjon á la El Draque kan det være passende å bruke brunt sukker. Dette kler også en litt mørkere og karakterfull rom godt og tilfører kompleksitet til drinken.
Mynte
Bruk kun bladene, da stilkene ofte inneholder bitterstoffer, noe en klassisk Mojito med sin lette og delikate kropp ikke klarer å balansere.
I gammeldagse utgaver á la El Draque kan en eventuell bitterhet balanseres av en fyldigere rom.
Tilberedning
Sørg for å kun støte myntebladene og ikke rive dem i filler, da dette kan frigjøre bitterstoffer og gjøre at man får små bladpartikler i munn mens man nyter drinken.
Forsøk å flytte mynten oppover i glasset mens du rører; Dette hindrer den i å tette sugerør.
Variasjoner
Det er lett å lage variasjoner på en klassisk Mojito. Tilsett en fruktlikør, for eksempel en appelsinlikør istedenfor deler av sukkerlaken eller topp med Champagne istedenfor soda for litt ekstra kompleksitet. Eventuelt kan du tilsette noen skiver ingefær sammen med mynten og toppe med ingefærøl for et litt varmende uttrykk.
Les også om: