Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Mojito

Å blande urter og alkohol er ikke noe nytt, men akkurat kombinasjonen med mynte har vist seg å være særdeles populær. Mojito er en klassiker blant mynte-cocktails. Lær hvordan den ble til og hvordan du selv kan lage og perfeksjonere den her.

I dag kjenner vi Mojito som en forfriskende, aromatisk og sursøt blanding av lett rom, mynte, limejuice, sukker/sukkerlake og soda. Limebladene støtes lett med en morter. Alkohol, limejuice og sukker/sukkerlake tilsettes. Ingrediensene røres mens glasset fylles lagvis med knust is. Det hele toppes med en slump soda.

Men Mojito begynte sitt liv i langt enklere kår. Selv om bakgrunnen til Mojito er noe obskur, startet det i hvert fall med en blanding av alkohol og mynte. En slik kombinasjon gir mening siden mentol, det svalende stoffet i mynte, er løselig i etanol, men knapt løselig i vann. På en tid og et sted der is ikke var tilgjengelig og spriten var ganske rå ville myntens aromatiske, kjølende og nummende effekt vært viktig for å motvirke den rå og brennende alkoholen.

En ildspyende drage

Selve blandingen av mynte med akkurat sukkerrørsprit ble først vanlig etter oppdagelsen av Amerika. Ikke at man ikke hadde tilgang på kombinasjonen av mynte og sukkerrørsprit før dette, men tilgang på landområder, mulighet for sjøtransport og billig arbeidskraft i form av slaver satte fart på ting. Mannen som sies å spille en sentral rolle i forbindelse med forløperen til Mojito, Sir Francis Drake, drev da selvfølgelig ikke bare med miksing av cocktails. Hvis han i det hele tatt drev med slikt (det er faktisk usikkert om denne drinken i det hele tatt ble mikset av ham selv eller hans besetning), men også med plyndring av spanske bosetninger og gallioner, salg av slaver til sukkerrørsplantasjer og, til gjengjeld, kjøp av aguardiente de cana, en rå form for sukkerrørsprit. Sir Francis drev også med aktiviteter som etter dagens standard er å anse som mer politisk korrekte. Han laget kart og samlet plantemateriale. Og det sies at et av skipene hans skal ha hatt mynte om bord. Drinken skal ha gått under navnet El Draque, Draquicito eller lignende.

Det spanske tilnavnet på drinken sår dog tvil om det faktisk var Sir Francis og hans besetning som komponerte den og tilsier kanskje at det heller var spanjolene han plyndret som oppkalte den etter sin erkefiende: Draque bærer assosiasjoner til mer enn bare etternavnet til Sir Francis Drake, men også en ildspyende drage, og kanskje brant drinken like godt som landsbyene og skipene Sir Francis satte fyr på.

Blande sitrusfrukt med alkohol

Dersom det derimot var om bord på Sir Francis’ skip man oppfant drinken er det høyst usikkert om man brukte lime til å begynne med. Å blande sitrusfrukt med alkohol ble først vanlig i den britiske flåten i 1795, når det ble kjent at dette kunne forhindre skjørbuk.

Uansett, etter dette har drinken stadig blitt videreutviklet. Den industri eller revolusjon på 1800-tallet brakte med seg hurtigere transport av is, kunstig kjøling samt kunstig fremstilling av vann med kullsyre. Alle komponenter som er viktige i dagens Mojito. Ikke minst førte den med seg kolonnedestillering, som ga utgangspunkt for stadig lettere og mer nøytral sprit. Og det var først når blant andre cubanerne begynte å lage lettere rom med denne metoden at drinken Mojito fikk sitt navn.

Mojito-oppskrift

5 cl lett, lys rom
En håndfull mynteblader
Saft av en halv lime
En slump sukkerlake
Soda
Knust is

Støt myntebladene forsiktig mot bunnen av glasset med en cocktail-morter. Tilsett rom, lime og sukkerlake. Rør om og tilsett knust is i flere omganger. Topp med soda.

Hvordan lage en perfekt Mojito og spennende variasjoner

Rom

Mojito etter dagens standard skal være en lett og frisk drink uten mye karakter fra selve spriten. En lett og lys rom er derfor det klassiske valget.

Er du eventyrlysten og liker smaken av rom kan du lage en litt mer gammeldags versjon á la El Draque med en gyllen og tyngre rom. Se i så fall også avsnittet om sukker lengre ned.

Lime

I vår tid med fokus på ressursutnyttelse er det mange som velger å tilsette hele båter av lime og mudle disse sammen med mynten. Dette kan sette en bitter smak på drinken på grunn av bitre oljer som befinner seg i skallet, noe som kan bli ubehagelig i en drink som ellers er såpass lett. Om man ønsker å være miljøvennlig er kanskje det beste å kaste skallet i komposthaugen eller til gjenvinning. Tilsetning av mer sukker for å balansere bitterheten kan gjøre drinken ufrisk.

Lager du derimot drinken á la El Draque og bruker en fyldigere rom, kan fylden eventuelt veie opp mot bitterhet fra skallene. Alternativt kan man tilsette de brukte skallene som garnityr under røring med is, da dette vil medføre mindre bitterstoffer enn om man mudler dem.

Sukker/sukkerlake

Rent sukker er vanskelig å løse opp ved lave temperaturer og i alkoholholdige løsninger. Vårt råd er at du gjør det enkelt og bruker sukkerlake (sukkerlake lager du lett ved å varme opp 2/3 sukker med 1/3 vann til sukkeret er oppløst).

Sukker fra sukkerrør, ikke beter, er det mest korrekte, drinkens latinamerikanske historie tatt i betraktning.

Om du skal lage en mer gammeldags versjon á la El Draque kan det være passende å bruke brunt sukker. Dette kler også en litt mørkere og karakterfull rom godt og tilfører kompleksitet til drinken.

Mynte

Bruk kun bladene, da stilkene ofte inneholder bitterstoffer, noe en klassisk Mojito med sin lette og delikate kropp ikke klarer å balansere.

I gammeldagse utgaver á la El Draque kan en eventuell bitterhet balanseres av en fyldigere rom.

Tilberedning

Sørg for å kun støte myntebladene og ikke rive dem i filler, da dette kan frigjøre bitterstoffer og gjøre at man får små bladpartikler i munn mens man nyter drinken.

Forsøk å flytte mynten oppover i glasset mens du rører; Dette hindrer den i å tette sugerør.

Variasjoner

Det er lett å lage variasjoner på en klassisk Mojito. Tilsett en fruktlikør, for eksempel en appelsinlikør istedenfor deler av sukkerlaken eller topp med Champagne istedenfor soda for litt ekstra kompleksitet. Eventuelt kan du tilsette noen skiver ingefær sammen med mynten og toppe med ingefærøl for et litt varmende uttrykk.

 

Les også om:

Martini  Cosmopolitan  Hvordan lage perfekte cocktails?

Relaterte artikler

Mojito
Lær om drinker

Mojito

Å blande urter og alkohol er ikke noe nytt, men akkurat kombinasjonen med mynte har vist seg å være særdeles populær. Mojito er en klassiker blant mynte-cocktails. Lær hvordan den ble til og hvordan du selv kan lage og perfeksjonere den her.