Visste du at …
- Gin er i prinsippet vodka smaksatt med einebær.
- Det drikkes mer gin på Filippinene enn i noe annet land.
- G&T oppsto som «medisin» mot malaria.
- Britiske kolonister drakk tonic som inneholdt ekstrakt av kinabark. Dette inneholder kinin, som virker mot malaria.
- Etter hvert begynte de å blande det med gin for å gjøre det bedre på smak.
- Nederlandsk genever er også en type sprit smaksatt av einebær.
- Nederlenderne mener at de «oppfant» gin siden genever kom først, mens britene sier at gin er en unik stil og derfor en britisk oppfinnelse.
En av hans egne favoritter er agurk og/eller roseblader i ginmerker som er smaksatt med de samme ingrediensene.
Les mer om historien til gin her
Eksperimenterer med smaker
I tillegg til det klassiske einebæret, har både nye og etablerte ginprodusenter nå begynt å eksperimentere med en lang rekke smaker.
– Du kan finne pepperkorn, sitrongress, agurk og roseblader. Alt dette kan balanseres opp mot hvilken type tonic du velger å bruke, noe som plutselig gjør den klassiske G&T-en til en svært spennende og utrolig variert cocktail, sier Røising.
Reis til Spania for den store ginopplevelsen
For de som ønsker å ta seg en skikkelig studietur og lære om de nyeste og mest spennende G&T-variantene, anbefaler Kenneth Røising å reise til Spania.
– Selv om britene hevder å ha funnet opp cocktailen, er det spanjolene som i det siste har boblet helt over når det gjelder oppfinnsomhet og finesse i sin bruk av ulike G&T-kombinasjoner, forteller han.
Å finne det perfekte blandevannet
Parallelt med eksplosjonen i antall typer gin, har det også dukket opp et enormt utvalg av tonic. De kan være søte, tørre, bitre, kraftige eller milde, og valget av tonic kan være like viktig som valget av gin.
– Blandevannet utgjør tross alt to tredjedeler av cocktailen. Og det er nettopp dette spanjolene har blitt eksperter på, sier Røising.
Jakten på den hellige gral
I de mange barene som spesialiserer seg kun på G&T over hele Spania, er de ekstremt nøye med å matche riktig tonic til riktig gin. Her er de mindre opptatt av garnityr, og rendyrker selve smaken av hovedingrediensene.
– De serverer også cocktailen i store, runde Cabernet-glass slik at aromaen kan komme til sin rett, forteller Røising.
– Det å finne den perfekte matchen mellom en gin og en tonic er litt som å jakte på den hellige gral, men du blir i alle fall ikke lei av å smake deg frem, tror han.
Det går også an å spørre om råd i taxfree-butikken.
Den perfekte match mellom gin og mat
De fleste bruker kanskje G&T som en forfriskende cocktail, men med det store og økende utvalget som nå finnes er det ingenting i veien for å matche gin med mat.
– Ren gin med frisk smak av einebær kan for eksempel passe godt til norske viltretter, som rype eller reinsdyr. Sjømat, som einerøkt laks eller ørret, lar seg også lett kombinere med gin, og dessuten kan en godt nedkjølt gin brukes for seg selv som snaps ved siden av øl, sier Røising, som anbefaler å tenke på gin som et alternativ til blank akevitt.