Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Ginbølgen

Med hundrevis av nye smådestillerier både her hjemme og i utlandet, har det aldri vært et større utvalg å utforske.

Gin

Gin har definitivt lagt bak seg dagene da drikken kun ble sett på som et einebærduftende brennevin. Utvalget av både utenlandske og norske gintyper har eksplodert, også i taxfree-butikkene på norske flyplasser.

Nå kan du utforske en nesten uendelig lang rekke komplekse, spennende og nyanserte smaker.

Smådestilleriene tar over

I Storbritannia, drikkens hjemland, har gininteressen eksplodert, og i fjor ble verdien av ginsalget doblet. Det ble solgt totalt 47 millioner flasker, noe som tilsvarer minst 700 millioner gin and tonic (G&T).

Du kan finne over 20 ulike gin i taxfreebutikkene

– Hovedgrunnen til dette er en eksplosjonsartet interesse for mindre produsenter og nye, spennende variasjoner av klassikeren G&T, sier ginekspert Kenneth Røising hos Travel Retail Norway, som drifter taxfree-butikkene på landets største flyplasser.

Kenneths perfekte G&T

 • Fyll et avkjølt høyt glass med så mye is som mulig.
 • Tommelfingerregelen er halvparten gin, halvparten tonic – så lenge glasset er fylt til randen med isbiter.
 • Ulik gin kan ha ulik styrke og karakter, så prøv deg frem med ulike mengder gin og tonic.
 • Velg en tonic som kompletterer ditt ginvalg.
 • Rør forsiktig slik at ingrediensene blander seg uten at kullsyren forsvinner.
 • Finn garnityr som reflekterer ingrediensene i ginen.
 • Bruk sugerør – det er ikke godt med isbiter mot tenner.

 

Han drar paralleller til den enorme interessen for mindre ølbryggerier, og peker på et økende antall «minidestillerier» som har poppet opp også her hjemme. I dag finnes det mer enn 20 ulike norske ginmerker.

Plukk opp ferdig pose med ferdig plukket og pakket gin på flyplassen med Klikk & Hent

 

Norske smaker fra norsk natur

Klassisk gin er sprit smaksatt med einebær. De nye, mindre produsentene eksperimenterer gjerne med flere smaker, og fokuserer ofte på lokale ingredienser.

– I norsk natur finner du de fleste urtene som tilsetter smak til gin, og mange nye småprodusenter har virkelig begynt å benytte seg av dette for å lage eksklusive og verdensledende produkter, sier Røising.

Du finner flere norske gintyper i taxfree-butikken.

Pimp my G&T

I kjølvannet av flommen av nye, spennende ginvarianter har bartendere og andre ginelskere latt fantasien flyte fritt når de skaper nye variasjoner av den klassiske cocktailen.

– Tidligere sto valget stort sett mellom å ha lime eller sitron i G&T-en – nå kan du pimpe cocktailen din ved å reflektere råvarene som destilleriet har brukt, både når det gjelder typen tonic du velger og hvilket garnityr du serverer den med, forklarer Røising.

Visste du at …

 • Gin er i prinsippet vodka smaksatt med einebær.
 • Det drikkes mer gin på Filippinene enn i noe annet land.
 • G&T oppsto som «medisin» mot malaria.
 • Britiske kolonister drakk tonic som inneholdt ekstrakt av kinabark. Dette inneholder kinin, som virker mot malaria.
 • Etter hvert begynte de å blande det med gin for å gjøre det bedre på smak.
 • Nederlandsk genever er også en type sprit smaksatt av einebær.
 • Nederlenderne mener at de «oppfant» gin siden genever kom først, mens britene sier at gin er en unik stil og derfor en britisk oppfinnelse.

 

En av hans egne favoritter er agurk og/eller roseblader i ginmerker som er smaksatt med de samme ingrediensene.

Les mer om historien til gin her

 

Eksperimenterer med smaker

I tillegg til det klassiske einebæret, har både nye og etablerte ginprodusenter nå begynt å eksperimentere med en lang rekke smaker.

– Du kan finne pepperkorn, sitrongress, agurk og roseblader. Alt dette kan balanseres opp mot hvilken type tonic du velger å bruke, noe som plutselig gjør den klassiske G&T-en til en svært spennende og utrolig variert cocktail, sier Røising.

Reis til Spania for den store ginopplevelsen

For de som ønsker å ta seg en skikkelig studietur og lære om de nyeste og mest spennende G&T-variantene, anbefaler Kenneth Røising å reise til Spania.

– Selv om britene hevder å ha funnet opp cocktailen, er det spanjolene som i det siste har boblet helt over når det gjelder oppfinnsomhet og finesse i sin bruk av ulike G&T-kombinasjoner, forteller han.

Å finne det perfekte blandevannet

Parallelt med eksplosjonen i antall typer gin, har det også dukket opp et enormt utvalg av tonic. De kan være søte, tørre, bitre, kraftige eller milde, og valget av tonic kan være like viktig som valget av gin.

– Blandevannet utgjør tross alt to tredjedeler av cocktailen. Og det er nettopp dette spanjolene har blitt eksperter på, sier Røising.

Jakten på den hellige gral

I de mange barene som spesialiserer seg kun på G&T over hele Spania, er de ekstremt nøye med å matche riktig tonic til riktig gin. Her er de mindre opptatt av garnityr, og rendyrker selve smaken av hovedingrediensene.

– De serverer også cocktailen i store, runde Cabernet-glass slik at aromaen kan komme til sin rett, forteller Røising.

– Det å finne den perfekte matchen mellom en gin og en tonic er litt som å jakte på den hellige gral, men du blir i alle fall ikke lei av å smake deg frem, tror han.

Det går også an å spørre om råd i taxfree-butikken.

Den perfekte match mellom gin og mat

De fleste bruker kanskje G&T som en forfriskende cocktail, men med det store og økende utvalget som nå finnes er det ingenting i veien for å matche gin med mat.

– Ren gin med frisk smak av einebær kan for eksempel passe godt til norske viltretter, som rype eller reinsdyr. Sjømat, som einerøkt laks eller ørret, lar seg også lett kombinere med gin, og dessuten kan en godt nedkjølt gin brukes for seg selv som snaps ved siden av øl, sier Røising, som anbefaler å tenke på gin som et alternativ til blank akevitt.

Relaterte artikler

Gin&tonic
Lær om drinker

Gin & Tonic

Gin & Tonic er kanskje en av de mest populære drinkene i verden. Få drinker er enklere å lage, og få drinker er lettere å gjøre feil. Vil du vite hvordan det gjøres skikkelig, les her.