På høsten snakker vi gjerne om at vi må få i oss masse vitamin C for å unngå forskjølelse. Men hva er egentlig vitamin C godt for og trenger du det i hudlpleie også?
Har du aldri funnet den rette vinen? Har du lyst å forsøke noe nytt, men usikker på hvor du skal begynne? Les om hvordan du kan finne den perfekte vinen for deg her.
En av de mest solgte dameparfymene hos oss er den klassiske Si fra Giorgio Armani. Men hva er det som gjør den så god? Og hvilke lignende alternativer finnes egentlig?
Advarsel: Verdigrensen sier at dersom du har vært utenfor Norge
i mer enn 24 timer, kan du kun ta med deg varer for inntil 6 000 norske kroner per person uten å
betale toll og avgiften. Les mer om kvoteregler
Mange tilsetter kun noen få isbiter i drinken fordi de er redde for at mer is vil vanne ut drinken. Resultatet blir lunkne og slappe drinker hvor det ser ut som om isen er i ferd med å drukne og hvor alkohol og sødme blir overbærende. Med andre ord, ikke spar på isen.
Og nei, mye is i drinken betyr ikke en spinklere og mer utvannet drink. Med generøs bruk av is kommer fort temperaturen på væsken såpass lavt at isen smelter langsommere.
Soda + Shaker ≠ Sant
En del cocktail-oppskrifter inneholder kullsyreholdig drikke som soda og musserende vin. Om du ikke gidder å lese oppskriften grundig eller oppskriften er upresis kan det være greit å vite et par ting om kullsyreholdig drikke i cocktails.
Aldri rist boblende ingredienser
En del drinker skal ristes med cocktailshaker. Hvis dette er drinker med kullsyreholdige komponenter, er det lurt å ikke riste akkurat disse. Har du åpnet en brusflaske rett etter den har falt i bakken, skjønner du hvorfor.
Tilsett alltid det som bruser til slutt
Soda, musserende vin og lignende mister lett futten når andre ingredienser tilsettes; Tilsett derfor alltid kullsyreholdige ingredienser til slutt.
Rør forsiktig om
En del drinker med soda og lignende skal røres om for at ingrediensene skal blande seg. Rør forsiktig om for å bevare kullsyren.
Hæ, må jeg ha sukkerlake?
Mange skygger unna drinkoppskrifter med en gang det dukker opp ingredienser som høres litt utfordrende ut å anskaffe. Én av disse ingrediensene er sukkerlake.
Noen forsøker å tilsette noen teskjeer sukker istedenfor, men dette er vanskelig å løse opp i drinken direkte, både på grunn av temperatur og fordi alkohol reduserer løseligheten på sukker. Sukkerlake er ikke vanskelig å lage: Kok opp 2/3 sukker og 1/3 vann og kjøl ned.
James Bond er en rebell
Drinker skal noen ganger ristes eller røres med is for at de skal kjøles ned til riktig temperatur og for at ingrediensene skal blandes. Når drinker ristes blir de uklare på grunn av små mengder luft som ristes inn i væsken. De får også en litt annerledes tekstur. Røring er en mye mer skånsom måte å blande på. Som en tommelfingerregel skal derfor drinker som kun lages med blanke ingredienser røres for å bevare klarheten. James Bond er derfor en rebell når han bestiller sin Dry Martini ‘shaken, not stirred’.
Sugerør + Is = Sant
Som en tommelfingerregel serveres drinker som inneholder isbiter med sugerør. Dette for å unngå kollisjon mellom iskalde isbiter og følsomme lepper eller tenner og isbiter som havner i fanget.