Profil

Handlekurv

Guide til Gin og alternativer: Slik velger du riktig

Gin kommer i mange varianter. Det finnes dessuten mange spennende alternativer som Genever og Korenwijn. Her kan du lære om de forskjellige typene.

null

Gin guide

Hva er Gin?

Gin er rett og slett nøytral sprit som smaksettes med einebær. Mange andre ingredienser kan benyttes i tillegg, men einebær må være den mest fremtredende aromaen for at produktet skal kunne selges som Gin.

Typer Gin

Det finnes mange typer Gin og disse kommer i forskjellige tørrhetsgrader.


Tørrhetsgrad

Uansett type kan Gin merkes ‘Dry’, forutsatt at sukkerinnholdet er på 0,1 gram per liter eller lavere. Dersom Ginen ikke er merket ‘Dry’ kan sukkerinnholdet og sødmen være høyere.

De forskjellige Gin-typene

Gin

Distilled GinLondon GinOld Tom Gin
Gin på sitt mest generelle kan lages på en rekke måter, for eksempel ved å tilsette ekstrakter og essenser.Gin hvor smaken er oppnådd ved destillering av ingrediensene. Produktet kan også aromatiseres på andre måter, for eksempel ved bruk av ekstrakter og essenser.Gin hvor smaken er oppnådd utelukkende ved destillering av ingrediensene. London Gin har også strengere krav til spritens ‘renhet’ og er per definisjon ‘Dry’.Dette er ingen strengt definert type Gin, men betegnelsen er assosiert med en gammeldags Gin-stil med mer sukker og sødme.

Hvilken Gin skal jeg velge?

London Gin har de strengeste kravene til spritens ‘renhet’. Ellers er det få vesentlige kvalitetsforskjeller på de forskjellige typene. Det du bør ta stilling til er hvor mye sødme du ønsker. ønsker du en litt avrundet Gin&Tonic eller Martini-cocktail kan en Gin stil som ikke er tørr (dvs. IKKE Dry eller London) være et godt alternativ. I andre drinker som Collins hvor sukker tilsettes i drinken vil du kunne justere sødmen med sukkeret, så her gir en tørr Gin (dvs. Dry eller London) størst mulighet for å justere grad av sødme.

Alternativer til Gin

Om du vil utvide horisonten finnes det mange spennende alternativer til Gin. Einebærsprit som Genever og Korenwijn er kjente eksempler, og disse kom dessuten til verden lenge før Gin.

Hva er forskjellen på Gin, Genever og Korenwijn?

Annen einebærsprit har ikke nødvendigvis like tydelig einebærpreg som Gin, men aromaen av einebær skal allikevel være distinkt. Spriten som benyttes kan dessuten være mer karakterfull og fyldig. Genever og Korenwijn er sånn sett fine alternativer dersom du synes einebærpreget på Gin kan bli i meste laget og ønsker en sprit som gir litt ekstra fylde og viser litt mer av hva den er laget på.

Genever kan dessuten kun produseres i Belgia, Nederland og visse deler av Frankrike og Tyskland, mens Gin, til og med London Gin, kan produseres overalt i verden.

Noe Genever lagres også på fat, noe spriten egner seg bedre til enn Gin fordi den er mer karakterfull og derfor har bedre potensiale for utvikling. Dette indikeres ofte ved bruk av betegnelser som Zeer Oude eller Extra Oude.

Forskjellen på de forskjellige typene Genever og Korenwijn handler i hovedsak om sødme og fylde og råvarepreg på selve spriten:

Jonge Genever

Jonge Genever er et moderne uttrykk av Genever. Stilen er lettere og ofte mindre søt enn Oude Genever.

Oude Genever

Dette er Genever i gammeldags stil. Oude Genever er fyldigere og har mer råvarepreg og kan være søtere enn Jonge Genever.

Korenwijn

Korenwijn er ofte fyldigere og mer råvarepreget enn Oude Genever.

Både Jonge og Oude kan komme som såkalt Graangenever. Dette er Genever der basespriten er laget utelukkende på korn, noe som gir en krisp eller maltaktig karakter til spriten.


Skal jeg velge Gin ,Oude/Jonge Genever eller Korenwijn?

Jonge og lettere utgaver av Oude Genever kan være morsomme alternativer når du ønsker å nedtone einebærpreget eller lage en litt fyldig variasjon på en tradisjonell Gin&Tonic eller Martini. Korenwijn og fyldigere typer Oude Genever er fine alternativer dersom du ønsker å nyte spriten bar, da disse har fylde og kompleksitet nok til å nytes for seg selv.

31 Dec 2017

Skrevet av