Alternativer til Gin
Om du vil utvide horisonten finnes det mange spennende alternativer til Gin. Einebærsprit som Genever og Korenwijn er kjente eksempler, og disse kom dessuten til verden lenge før Gin.
Hva er forskjellen på Gin, Genever og Korenwijn?
Annen einebærsprit har ikke nødvendigvis like tydelig einebærpreg som Gin, men aromaen av einebær skal allikevel være distinkt. Spriten som benyttes kan dessuten være mer karakterfull og fyldig. Genever og Korenwijn er sånn sett fine alternativer dersom du synes einebærpreget på Gin kan bli i meste laget og ønsker en sprit som gir litt ekstra fylde og viser litt mer av hva den er laget på.
Genever kan dessuten kun produseres i Belgia, Nederland og visse deler av Frankrike og Tyskland, mens Gin, til og med London Gin, kan produseres overalt i verden.
Noe Genever lagres også på fat, noe spriten egner seg bedre til enn Gin fordi den er mer karakterfull og derfor har bedre potensiale for utvikling. Dette indikeres ofte ved bruk av betegnelser som Zeer Oude eller Extra Oude.
Forskjellen på de forskjellige typene Genever og Korenwijn handler i hovedsak om sødme og fylde og råvarepreg på selve spriten:
Jonge Genever
Jonge Genever er et moderne uttrykk av Genever. Stilen er lettere og ofte mindre søt enn Oude Genever. |
Oude Genever
Dette er Genever i gammeldags stil. Oude Genever er fyldigere og har mer råvarepreg og kan være søtere enn Jonge Genever. |
Korenwijn
Korenwijn er ofte fyldigere og mer råvarepreget enn Oude Genever. |
Både Jonge og Oude kan komme som såkalt Graangenever. Dette er Genever der basespriten er laget utelukkende på korn, noe som gir en krisp eller maltaktig karakter til spriten.
Skal jeg velge Gin ,Oude/Jonge Genever eller Korenwijn?
Jonge og lettere utgaver av Oude Genever kan være morsomme alternativer når du ønsker å nedtone einebærpreget eller lage en litt fyldig variasjon på en tradisjonell Gin&Tonic eller Martini. Korenwijn og fyldigere typer Oude Genever er fine alternativer dersom du ønsker å nyte spriten bar, da disse har fylde og kompleksitet nok til å nytes for seg selv.