Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Drinker som varmer

Vil du lære deg hvordan du lager en perfekt irish coffee? Eller vil du prøve noe annet som varmer? Lær mer om varme drinker her.

Hva er varme drinker?

Varme drinker er kanskje noen av de eldste drinkene vi har. Mens isbiter og kalde cocktails først ble vanlig med hurtig transport av is og kunstig frysing, har varme drinker vært med oss like lenge som alkohol og ild.

Ikke overraskende er det spesielt i kjølige områder at mange kjente varmdrinker har sitt opphav: I de snødekte Østerrikske alpene blandes te og inländerrum til Jägertee; i forblåste deler av Storbritannia blandes varmt vann, honning, sitron og nellikspiker med skotsk whisky for hot scotch toddy; og i våre trakter brukes vin og krydder til gløgg. Irish coffee nytes overalt i verden, men hadde angivelig sitt opphav i et vinteruvær ved en sjøflyhavn i Irland (se egen boks).

 

Historien om Irish Coffee

Variasjonene på historien er mange, flere kilder antyder at drinken ble utviklet ved Foynes’ sjøflyhavn på vestkysten av Irland rundt 1940. På denne tiden var dette et naturlig punkt å lande for transatlantiske flygninger på grunn av begrenset rekkevidde. Vinteren 1943 måtte et fly på vei til New York returnere på grunn av vær og vind, og kokken Joe Sheridan ble bedt om å lage noe for å varme passasjerene. Han tilsatte en slump irsk whiskey i kaffen og en av passasjerene skal ha takket Joe for kaffen og spurt om den var brasiliansk. Til dette skal Joe ha svart smilende: ‘No, it’s Irish Coffee’ (Kilde: Foynes Flying Boat and Maritime Museum).

 

Varme drinker er enkle å lage. Glem shaker, muddler, strainer, rørepinne, isbiter, fancy glass, sugerør, sjeldne tropiske frukter og dusinvis med spritslag. Alt du trenger er vanlige kjøkkenartikler, vanlige mat- og drikkevarer og en eller annen kilde til alkohol som rødvin eller brunsprit.

 

To typer varme drinker

Grovt sett kan varme drinker deles i to typer: de med kaffe eller kakao og de med andre varme drikker på te, eplejuice, vin, vann eller lignende.

To basisoppskrifter på varme drinker

Varmdrink uten kaffe/kakao Varmdrink med kaffe/kakao
Cirka 6 cl. fatmodnet sprit (whisky, rom, brandy e.l.) Cirka 6 cl. fatmodnet sprit (whisky, rom, brandy e.l.)
1-2 ts. sukker/honning 1-2 ts. sukker/brunt sukker
Kanel/nellikspiker/stjernanis e.l. til trekking Kaffe/kakao
Varm – Te/eplejuice/vin/vann Lettvispet kremfløte til topping
Eventuelt sitron/lime Kanel/kakaopulver/revet sjokolade til topping

 

I begge disse typene og i de fleste varmdrinker, brukes fatmodnet og litt karakterfull sprit. Denne kler de kraftige smakene av krydder, kaffe og kakao godt og fører til at spriten ikke bare tilfører alkohol, men også smak og kompleksitet til drinken. Brukes varmet vin, som i gløgg, kan mengden sprit reduseres, sløyfes eller erstattes med hetvin som portvin for rødvin eller sherry og madeira for hvitvin.

Den viktigste forskjellen på de to typene er at kaffe og kakao har en sterkere smakskarakter enn eksempelvis te og ikke trenger `hjelp` av krydder til å balansere mot spriten. Derfor vil kaffe- og kakaodrinker stort sett ikke tilsettes krydder utover et lite dryss med kanel, kakao eller revet sjokolade på toppen av kremen, mens varme drinker laget med te, eplejuice, vin eller vann stort sett trekkes med krydder for ekstra karakter mot spriten.

Kaffe og kakao trenger ofte å mildnes, og toppes derfor gjerne med lettvispet kremfløte. I disse drinkene brukes ikke sitron og lime, fordi syren kan få kremfløten til å skille seg. I de øvrige drinkene kan sitron/lime bidra med ekstra friskhet.

Tips

Her er noen gode tips:

  • Bruk varmebestandige kopper til servering.
  • Ikke varm opp spriten, da alkoholen lett fordamper og spriten mister mye av sin karakter. Tilsett i stedet varme ingredienser til spriten.
  • Legg krydder som er så smått at det er lett å få i munnen i en tesil eller lignende; Større kryddere som stjerneanis, kanelstang og lignende må gjerne serveres i koppen som garnityr.
  • Smak deg frem med tanke på søtning og eventuell syre.
  • Ved bruk av vispet kremfløte, hell denne forsiktig over drinken med en teskje som underlag, slik at den blir flytende pent på toppen.

 

Irish coffee

4-6 cl irsk whiskey
1-2 ts sukker
Kaffe
Lettvispet kremfløte
Malt kanel/kakaopulver/revet sjokolade til garnityr

Lag lettvispet kremfløte. Bland whiskey og sukker i en (høy, gjennomsiktig og) varmebestandig kopp. Tilsett kaffe, men la det være igjen litt plass til kremfløten. Topp med den lettvispede kremfløten og dryss over kanel/kakaopulver eller riv over sjokolade.

 

Tips! Lek deg litt med sprit-typer for å lage spennende variasjoner på de klassiske drinkene.

Forsøk for eksempel fatmodnet Tequila i en varm kaffedrink for en Mexican Coffee.

Hot scotch toddy

4-6 cl skotsk whisky
Saft av halv sitron
1 ts honning
2-3 nellikspiker
Kokende vann
Sitronskive til garnityr

Trekk nellikspikrene i varmt vann og fjern dem før servering eller spidd dem fast til sitronen som du skal garnere med. Bland alt sammen i en (høy, gjennomsiktig og) varmebestandig kopp. Rør om til honningen er oppløst.

Hot buttered rum

4-6 cl mørk rom
1 knopp smør
2 ts honning
Malt kanel
Revet muskatnøtt
Kokende vann

Bland smør, honning, kanel og muskatnøtt i bunnen av en (høy, gjennomsiktig og) varmebestandig kopp. Tilsett rom og kokende vann. Rør om.

Jägertee

4-6 cl Inländerrum
1 ts sukker/honning
1 sitronskive til garnityr
Sort Te

Lag sort te. Tilsett Inländerrum.

Rom og kakao

4-6 cl mørk rom
Kakao
Lettvispet kremfløte
Kakaopulver/revet sjokolade til garnityr

Lag kakao. Tilsett rom.

Tips til rom og kakao!

Forsøk gjerne Inländerrum istedenfor vanlig rom og/eller eventuelt en dash appelsin-/kaffelikør i tillegg

 

 

 

Se våre rom       Se våre whisky

Les også månedens øl Stout

Les også månedens øl Porter

 

Relaterte artikler

Gin
Lær om drinker

Ginbølgen

Med hundrevis av nye smådestillerier både her hjemme og i utlandet, har det aldri vært et større utvalg å utforske.

Mojito
Lær om drinker

Mojito

Å blande urter og alkohol er ikke noe nytt, men akkurat kombinasjonen med mynte har vist seg å være særdeles populær. Mojito er en klassiker blant mynte-cocktails. Lær hvordan den ble til og hvordan du selv kan lage og perfeksjonere den her.