Profil

Handlekurv

Cosmopolitan

Om du har lyst på en fruktig cocktail, men vil styre unna store, klissete tutti-frutti drinker overdekket med paraplyer, ananas og sugerør, kan Cosmopolitan være tingen.

null

Cosmopolitan er en minimalistisk cocktail som serveres i et martini-glass med kun et flambert appelsinskall som garnityr. Det er også en drink med plenty av friskhet og en rensende tørrhet i avslutningen. Friskheten får den fra lime, den tørrende finishen fra tranebærjuice. Allikevel er Cosmopolitan fruktig; Appelsinlikør, lime og tranebærjuice sørger alle for dette.

Cosmopolitan

4 cl vodka eller sitronvodka
3 cl Triple-Sec
3 cl tranebærjucie
Saften av en halv lime eller en kvart sitron.
Tvist av appelsinskall


Rist de fire første ingrediensene med is og skjenk i et avkjølt Martini-glass. Brenn av appelsinskallet over drinken og tilsett.

Historie

Drinken begynte sitt liv i 1934, men da med sitron, gin og bringebærsirup istedenfor lime, vodka og tranebærjuice. I årenes løp ble ingrediensene byttet ut og i 1996 ble drinken sementert av Dale deGroff ved Manhattan’s Rainbow Rooms. Og det er varianter av denne utgaven som ble så populær med serien Sex and the City fra 1998 og er mest kjent i dag.

Variasjoner

Som med mange andre populære drinker florerer det med variasjoner som forsøker å sole seg i glansen av Cosmopolitan. Noen er gode og kan med rette kalle seg variasjoner på Cosmopolitan. Andre er noe helt annet. Uansett hvordan du vil vri og vende på denne oppskriften er essensen i Cosmopolitan sitrusaroma og sødme balansert av syre og en tørrende munnfølelse. Sitruslikør, lime/sitron og tranebærjuice eller lignende bør derfor alltid være med i oppskriften.

Små variasjoner kan oppnås ved å justere på proporsjonene av de forskjellige ingredienser etter din eller dine gjesters smak. Litt mer Triple-Sec på bekostning av Vodka eller motsatt kan for eksempel gi et mer eller mindre sødmefullt uttrykk.

Litt større variasjoner som ikke beveger seg helt ut på viddene kan du oppnå ved å bruke en annen sprit enn Vodka. For at drinken ikke skal miste for mye av sin egentlige karakter kan det være lurt å holde seg til blank eller relativt lys sprit. Forsøk for eksempel Gin eller blank eller lys Rom eller Tequila.

31 Dec 2017

Skrevet av