Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Verdt å vite om akevitt til julemat

Det er mye å ta stilling til når du skal velge akevitt til jul: skal den være blank eller gyllen; mild eller kraftig; iskald, avkjølt eller temperert? Her finner du tips og råd til hvordan du kan velge og servere akevitt.

akevitt

Hva er akevitt?

Akevitt er nøytral sprit som er smaksatt med karve og/eller dillfrø. I tillegg benyttes gjerne mange andre kryddere og urter.  En del er modnet på fat.
Den egner seg godt til mat fordi krydderpreget gir distinkte aromaer som kan balansere smaken av maten.

Blank eller gyllen?

Blank akevitt har stort sett ikke fatpreg, og kan være noe råere og røffere enn fatmodnet.  Fordelen med denne stilen er at krydderpreget i akevitten ikke tilsløres av fataromaer, dermed blir krydderbildet tydelig og distinkt.  Vi anbefaler blank til enklere retter med rene og tydelige smaker, for eksempel kaldretter som røkelaks og rakfisk.

Fargen i gyllen akevitt kan kommer fra fat eller fargetilsetninger.  Når fargen kommer fra fat har akevitten også fataromaer som for eksempel vanilje.  Lagring på fat gjør at de skarpeste alkoholene fordamper. Fatlagret kan derfor være noe snillere.  Fordelen med fatlagret akevitt er at fatet tilfører ekstra kompleksitet til aromabildet og nedtoner krydderpreget.  Vi anbefaler fatlagret til sammensatte retter, for eksempel varmretter som ribbe og lutefisk.

Mild eller kraftig?

Akevitten bør smake like mye som maten.  Vi anbefaler mild akevitt til milde matretter som torsk og kalkun, kraftig akevitt til kraftige matretter som ribbe, pinnekjøtt og lutefisk.

Akevitt til avec

Akevitt har i senere tid også blitt benyttet som et alternativ til annet brunt brennevin til kaffen eller etter maten.  Vi anbefaler akevitt med mye fatpreg til avec.

Serveringstemperatur

Vi anbefaler å servere blank og ufatlagret akevitt kjøleskapskald.  Blank og ufatlagret har ofte mer spritstikk enn fatmodnet; lav temperatur temmer noe av dette.  Derimot fraråder vi deg å servere akevitt ved frysertemperatur.  Svært lave temperaturer kjøler ned munnen og demper aromaene i akevitten, dermed mister du mye av karakteren i produktet.

Akevitt som er gyllen og fatmodnet bør serveres litt under romtemperatur.  Siden fatmodnet akevitt har kvittet seg med de mest alkoholene under modningen, får den mindre fordel av nedkjøling sammenlignet med blank og ufatlagret akevitt.  Fatmodningen gjør aromabildet mer komplekst, og du risikerer å miste de finere nyansene hvis du kjøler ned akevitten til kjøleskapstemperatur.

Akevitt til ribbe

Ribbe er smaksrik, sødmefull og sammensatt mat.  Sprøstekt svor, velkrydrede medisterpølser og medisterkaker og surkål med karve gir mye smak.  Svisker og rørte bær gir sødme.  Sammen med saus, poteter og annet tilbehør blir ribbe en sammensatt rett.

Den kraftige smaken på maten krever en akevitt med like stor smakskraft.  Sødmen i sviskene og de rørte bærene kler godt litt sødme i akevitten.  Rettens sammensatte karakter bør speiles i et komplekst krydderpreg og aromaer fra fatlagring.  Vi anbefaler derfor en kraftig, sødmefull og fatmodnet akevitt til ribbe.

Akevitt til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er salt og har mye smak og aroma.  Tilbehøret er ganske enkelt sammenlignet med ribbe. Pinnekjøtt serveres stort sett med rotmos, kraft og eventuelt pølser.

Akevitt til pinnekjøtt bør ha et kraftig krydderpreg for å matche den kraftige fåresmaken.  Siden tilbehøret er ganske enkelt, er ikke kompleksitet i akevitten så viktig.  Akevitten trenger derfor ikke å være fatlagret.  Sødme kan gjøre seg godt ved siden av det salte kjøttet.  Vi anbefaler derfor en lett sødmefull og kraftig akevitt til pinnekjøttet.

Akevitt til lutefisk

Lutefisk er en sammensatt rett som handler mer om tilbehøret du serverer til enn selve fisken. Sprøstekt sideflesk og ribbefett gjør retten kraftig på smak.  Eventuell bruk av sirup og brunost tilfører sødme.

I likhet med retten, bør akevitten være smaksrik og kompleks.  Vi anbefaler en smaksrik og noe fatmodnet akevitt til lutefisk.  Dersom du serverer lutefisken med sirup og brunost, er det fint om akevitten også har litt sødme.

Akevitt til juletorsk

Klassisk juletorsk serveres med smørsaus og poteter.  Retten byr på milde smaker og følges derfor best av en mild akevitt.

Akevitt til kalkun

Kalkun er mildt kjøtt.  Tilbehør som stuffing, sauser og waldorfsalat gjør retten kompleks. Waldorfsalat og stuffing med frukt tilfører sødme.

I likhet med retten, bør akevitten være mild og kompleks. Sødme fra waldorfsalat og stuffing med frukt krever sødme.  Vi anbefaler en mild, fatmodnet og lett søtlig akevitt til kalkun.

Akevitt til røkelaks eller rakfisk

Røkelaks og rakfisk er enkle kaldretter med rene og tydelige smaker.  Vi anbefaler blank akevitt til røkelaks og rakfisk.

 

Se hele vårt utvalg av akevitt her

Relaterte artikler

Mojito
Lær om drinker

Mojito

Å blande urter og alkohol er ikke noe nytt, men akkurat kombinasjonen med mynte har vist seg å være særdeles populær. Mojito er en klassiker blant mynte-cocktails. Lær hvordan den ble til og hvordan du selv kan lage og perfeksjonere den her.