Akevitt til ribbe
Ribbe er smaksrik, sødmefull og sammensatt mat. Sprøstekt svor, velkrydrede medisterpølser og medisterkaker og surkål med karve gir mye smak. Svisker og rørte bær gir sødme. Sammen med saus, poteter og annet tilbehør blir ribbe en sammensatt rett.
Den kraftige smaken på maten krever en akevitt med like stor smakskraft. Sødmen i sviskene og de rørte bærene kler godt litt sødme i akevitten. Rettens sammensatte karakter bør speiles i et komplekst krydderpreg og aromaer fra fatlagring. Vi anbefaler derfor en kraftig, sødmefull og fatmodnet akevitt til ribbe.
Akevitt til pinnekjøtt
Pinnekjøtt er salt og har mye smak og aroma. Tilbehøret er ganske enkelt sammenlignet med ribbe. Pinnekjøtt serveres stort sett med rotmos, kraft og eventuelt pølser.
Akevitt til pinnekjøtt bør ha et kraftig krydderpreg for å matche den kraftige fåresmaken. Siden tilbehøret er ganske enkelt, er ikke kompleksitet i akevitten så viktig. Akevitten trenger derfor ikke å være fatlagret. Sødme kan gjøre seg godt ved siden av det salte kjøttet. Vi anbefaler derfor en lett sødmefull og kraftig akevitt til pinnekjøttet.
Akevitt til lutefisk
Lutefisk er en sammensatt rett som handler mer om tilbehøret du serverer til enn selve fisken. Sprøstekt sideflesk og ribbefett gjør retten kraftig på smak. Eventuell bruk av sirup og brunost tilfører sødme.
I likhet med retten, bør akevitten være smaksrik og kompleks. Vi anbefaler en smaksrik og noe fatmodnet akevitt til lutefisk. Dersom du serverer lutefisken med sirup og brunost, er det fint om akevitten også har litt sødme.
Akevitt til juletorsk
Klassisk juletorsk serveres med smørsaus og poteter. Retten byr på milde smaker og følges derfor best av en mild akevitt.
Akevitt til kalkun
Kalkun er mildt kjøtt. Tilbehør som stuffing, sauser og waldorfsalat gjør retten kompleks. Waldorfsalat og stuffing med frukt tilfører sødme.
I likhet med retten, bør akevitten være mild og kompleks. Sødme fra waldorfsalat og stuffing med frukt krever sødme. Vi anbefaler en mild, fatmodnet og lett søtlig akevitt til kalkun.
Akevitt til røkelaks eller rakfisk
Røkelaks og rakfisk er enkle kaldretter med rene og tydelige smaker. Vi anbefaler blank akevitt til røkelaks og rakfisk.