Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Butikk i blodet

Administrerende direktør Tore Hov i Travel Retail Norway har ikke noe imot å jobbe ved kontorpulten sin. Men han trives soleklart best i butikk, sammen med kolleger og kunder.

 

Det eksisterer ikke en fasit for om du med rette kan hevde å ha butikkdrift i blodet. Når et av dine første barndomsminner er at du priser potetgullposer sammen med faren din, er det imidlertid en viss sannsynlighet for at påstanden holder vann.

-Begge foreldrene mine drev med dagligvarer, og både barndommen og ungdomstiden er sterkt knyttet til butikkdrift. Det er kanskje ikke sånn at jeg daglig tenker på ballasten jeg fikk hjemmefra, men det er liten tvil om at jeg har mye igjen for oppveksten min når jeg er ute i en av butikkene våre.

Flyplassdrift i hele Norge

Butikkene Hov snakker om er taxfree-butikkene som ligger på Oslo Lufthavn Gardermoen. Og selv om de minner fint lite om dagligvarehandelen han vokste opp i i Lillesand, mener Hov at de to har langt flere fellesnevnere enn ulikheter.

– Å skape gode kundeopplevelser, stor fagkunnskap og skikkelig innsatsvilje: Alt det er identisk, uansett hva du selger eller størrelsen på butikken. TRNs taxfree-butikker skiller seg likevel ut fra alle andre norske butikker på ett viktig område: Tempo.

Mens tradisjonelle butikker har rolige perioder i løpet av et døgn, en uke eller et år, er TRNs kundetrykk mer eller mindre konstant. Noe som gjør at medarbeiderne må stå på og gjøre sitt beste fra de går på, til de går av vakt.

– Innsatsen som våre 1500 medarbeidere legger ned hver dag i hele landet gjør meg utrolig stolt. Vi skaper arbeidsplasser og store verdier i lokalsamfunn og til fellesskapet. Og ikke minst: Gjennom finansieringsmodellen av Avinor bidrar vi til å sikre flyplassdrift i hele landet. Det er et samfunnsansvar som motiverer hele organisasjonen vår.

Motivasjonen bruker Hov til å jobbe målrettet for å utvikle taxfree-butikkene videre. Fordi jo bedre TRNs norske butikker utvikles, jo mer synker nordmenns taxfree-handel i utlandet.

– Det skjer når kundene opplever det som mer attraktivt å handle i Norge. Ergo flytter vi omsetningen hjem, slik at verdiskapningen øker her, framfor hos konkurrerende flyplasser i London eller Berlin. Vi lykkes godt, og grunnen er fordi vi etter 13 års drift har vi bygd opp en helt unik kompetanse på å lære kundene våre å kjenne.

 

Viktig detaljkunnskap

Nettopp den lokale kundekjennskapen mener Hov er helt uvurderlig. Han mener at det ville vært nær sagt umulig å levere på dagens inntjeningsnivå hvis han representerte en utenlandsk aktør.

– Vi er en norsk virksomhet som forstår nordmenns handlemønstre; hva som trigger dem, hvilken atmosfære de liker å handle i og hvordan butikkene bør utformes. Å rokke ved nåværende konstellasjon kan derfor skape en betydelig økonomisk nedside.

Men det er ikke utelukkende kjennskapen til kundene som er avgjørende for TRNs drift. Vel så viktig er det enorme logistikksystemet som daglig forsyner flyplassene med varer. Aller størst er trafikken på OSL, der det på en gjennomsnittlig dag selges tusenvis av enheter med parfyme, godteri, alkohol og tobakk. Ett lite avvik, og konsekvensene blir enorme. Hov tenker med gru på sist gang da nettopp det skjedde.

-Det var i 2009. Vi jobber med millimeterpresisjon, og en dag oppstod et lite avvik. Konsekvensen ble at butikken i ankomst i prinsippet ble tom for vin. Kundene ble irriterte og våre medarbeidere frustrerte. Heldigvis er det ni år siden og vi har utviklet gode rutiner som skal forhindre at noe sånt skjer igjen.

Det høye tempoet i butikkene på flyplassene til tross; Hov bedyrer at pulsen hans senkes når arbeidsdagen er omme, og han ankommer familiens hjem i Groruddalen.

– Jeg er fotballtrener for laget til den ene sønnen min. Når det er trening eller kamp, slås jobbryteren helt av. Det skjer helt automatisk. Da er det fult fokus på spillerne og å få dem til å prestere best mulig sammen. Jeg innrømmer gladelig at spillernes innsats og presisjon på banen ikke alltid er like bra som det kollegene mine leverer på jobb. Men jeg synes det er nesten like gøy å bidra på sidelinjen, sier Hov og ler.

Relaterte artikler