Profil

Favoritter

Handlekurv

Cuba Libre

Cuba Libre er kanskje en av verdens enkleste drinker. Men det er lett å gjøre den vanskeligere, hvis du vil!

Fallback image

Cuba Libre er kort fortalt en blanding av rom, cola og lime-juice; Stort enklere blir det ikke. Men mens noen bruker blank rom, bruker andre gyllen rom, og mens noen kun tilsetter saften av lime, tilsetter andre hele, pressede limebåter. Noen tilsetter til og med litt cocktail-bitter. På den måten blir en tilsynelatende enkel drink en kilde til mange spennende variasjoner.


Drinken ble til på slutten av 1800-tallet eller på begynnelsen av 1900-tallet, og, som navnet antyder, i forbindelse med frigjøringen av Cuba på samme tid. Cubanerne fikk hjelp av amerikanerne til å frigjøre seg fra Spania, og drinken, opprinnelig en blanding av cubansk rom og lime og amerikansk cola, har blitt et symbol på samarbeidet.

Hvilken versjon?

Rom

Cuba Libre skal, drinkens historie tatt i betraktning, egentlig lages med cubansk rom. Men siden den største produsenten, hvis rom sannsynligvis ble benyttet i den opprinnelige drinken forlot landet i forbindelse med revolusjonen i 1959, er det ironisk nok mer korrekt å bruke en rom som ikke er cubansk. Uansett var og er cubanerne kjent for en lett rom-stil, så en hvilken som helst lett og industriell rom vil fungere, rent smaksmessig. Heldigvis er mye latin-amerikansk rom laget i denne stilen.

Lime

Lime brukes på forskjellige måter i Cuba Libre. Noen bartendere presser bare saften fra limen og garnerer med skiver eller båter av samme frukt. Andre tilsetter de pressede båtene eller mudler dem direkte i glasset. Lime-skall inneholder bitre oljer, så jo mer du gjør ut av limen, dess mer bitterhet får drinken. Vår anbefaling er at du tilpasser bruken av lime til typen rom du benytter. Jo mørkere og fyldigere rom, dess mer bitterhet kan drinken balansere. Med andre ord: bruker du blank, lett rom, nøy deg med lime-juice; Bruker du gyllen, middels fyldig rom, tilsett de pressede båtene; Bruker du mørk, fyldig rom kan du muddle limen.

Bitter

En cocktailbitter kan gi drinken struktur og gjøre den mer interessant. Men det er viktig å ta høyde for valg av rom og hva du gjør med limen. Som sagt, jo mørkere og fyldigere rom, dess mer bitterhet klarer drinken å balansere. Bitter er sådan et alternativ først og fremst ved bruk av de mørkere og fyldigere romslagene. Om du tilsetter noen dråper cocktail-bitter kan det lett bli for mye bitterhet om du i tillegg gjør mye ut av limen.

Cola

Hvilken cola er alltid et stort spørsmål. Opprinnelig ble drinken laget med Coca-Cola, men andre merker kan også fungere.

Cuba Libre oppskrift

6 cl blank, lett latin-amerikansk rom
Saft av to limebåter
Cola
Limeskiver/-båter til garnityr

Fyll et collins-glass eller høyt kjøkkenglass med is. Tilsett rom og saft av lime. Topp med cola. Rør forsiktig om. Garner med limeskiver eller båter.

31 Dec 2017

Skrevet av