Må det være Champagne?
Mange lurer på hvorfor det er champagne som er førstevalget på nyttårsaften, og ikke andre stiler som prosecco, cava og crémant. Svaret er at du kan godt nyte disse andre stilene istedenfor champagne, men til middagen er champagne som regel et bedre utgangspunkt. Champagne har høyere krav til kvalitet og har derfor mer fylde og smakskraft til å matche maten. Champagne er også kjent for sin høye syre, noe som renser opp i munnen, spesielt dersom maten er litt fet.
Om du til tross for dette ønsker noe annet enn champagne, finnes det alternativer. Musserende vin fra Franciacorta og Trento har også høye kvalitetskrav. Innenfor cava finnes det stiler med høyere kvalitet som Cava Reserva, Gran Reserva eller de Paraje Calificado.
Champagne og musserende til kalkun
Mange serverer kalkun på nyttårsaften. Til dette bør du velge en litt fyldigere champagne eller musserende som kan matche fylden i tilbehør som stuffing og fløtesaus.
Tørrhetsgraden bør tilpasses sødmen i tilbehøret. Brut er standard tørrhetsgrad på champagne og er en stil med relativt lav sødme. Tilbehør med sødme som stuffing med epler og svisker eller waldorfsalat med druer tar knekken på sødmen i brut champagne og får den til å fremstå som sur. Tørrhetsgrader som extra dry og sec tåler mer sødme i maten.
Musserende vin er gjerne lys på farge, noe som bør gjenspeiles i maten. Unngå eller reduser derfor mengden med mørkt tilbehør som konsentrerte rødvinssauser; gå heller for en lys fløtesaus.
Tørrhetsbetegnelser for musserende vin
(tørrest øverst, søtest nederst)
Brut nature
Extra brut
Brut
Extra dry
Sec
Demi-sec
Doux |