Vi nordmenn reiser mer enn før og for mange av oss starter reisen med et besøk i taxfree–butikken på flyplassen.
Har du aldri funnet den rette vinen? Har du lyst å forsøke noe nytt, men usikker på hvor du skal begynne? Les om hvordan du kan finne den perfekte vinen for deg her.
Klør huden på hendene dine? Føles den stram, tørr og sprekker den opp? Det hører med tiden vi er i, men vi har noen gode råd for å ta vare på hendene dine i høst.
Shiraz er en rødvinsdrue av mange også kjent under navnet syrah. Druen heter shiraz i Australia, Sør-Afrika og Canada og syrah i Europa, USA og Sør-Amerika. Om den kalles shiraz eller syrah gir også en indikasjon på stilen vinen har. Andre kjente navn er sérine og marsanne noir.
Druen har et tykt, blått skall, mye fylde og smak. Aromaer er mørke bær, floralt, lakris og krydder. Ved lagring finner man aromaer som lær, sjokolade og tobakk. Det er mye tanniner i shiraz, noe som gjør at vinene meget lagringsdyktige.
Syrah er hoved rødvinsdruen i vinområde Rhône i Frankrike. Viner herfra kjennes igjen på smak av svart pepper. I Rhône blir syrah ofte laget på eikefat noe som også setter et tydelig preg på vinen.
I sørlige Rhône finner man syrah i vinblender med rødvinsdruene grenache, mourvédre og cabernet sauvignon. Syrah dyrkes også i syd Frankrike, Spania og Italia.
Shiraz kom til Australia med kolonialiseringen på tidlig 1800-tallet og har blitt en stor her. I vinområdet Barossa som ligger i staten South Australia lages det mye kvalitetsvin av shiraz. Man finner også shiraz i viner fra Sør-Amerika, Nord-Amerika og Sør-Afrika. En typisk stil for shiraz fra Australia er kraftig vin men mer fruktige i stilen, i Sør-Afrika får du både fransk og australsk stil. Shiraz finner mang også i en del blender i Australia og California, der blandes shiraz med cabernet sauvignon som gir en bløtere og mer tilgjengelig vin.
Shiraz passer til: Gryter, biff av okse, and, vilt og BBQ.
Vårt nyhetsbrev gir deg inspirasjon, oppdateringer på våre spesialtilbud og kampanjer.