Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger
31 oktober, 2017

Verdt å vite om akevitt til julemat

Når det gjelder akevitt til jul er det mange preferanser og mye å ta stilling til. Skal den være blank eller gyllen, mild eller kraftig, norsk, svensk eller dansk, iskald, avkjølt eller temperert? Alle skal få lov til å nyte akevitten slik de vil ha den, men i dette virvaret av muligheter og meninger kan det være godt å ha noen generelle holdepunkter. Disse finner du nedenfor.

Hva er akevitt?

Akevitt er en nøytral sprit som er smaksatt med enten karve og/eller dillfrø. Vanligvis benyttes mange andre kryddere/urter i tillegg, og lagring på fat er ikke uvanlig.
Akevitt serveres ofte til mat, og dette egner den seg godt til. Krydderpreget i akevitt gir smakskraft og distinkte aromaer som faktisk smaker noe ved siden av maten.

 

Skal akevitten være blank eller gyllen?

Blank akevitt har, hvis i det hele tatt, lite fatpreg. I tillegg kan den være noe råere og røffere. Fordelen med denne stilen er at krydderpreget i akevitten kommer tydelig frem, utilslørt av fat. Blank akevitt egner seg derfor godt til enklere retter med rene og tydelige smaker, for eksempel kaldretter som røkelaks og rakfisk.

Gyllen akevitt kan ha farge fra fat eller tilsetninger. Når fargen kommer fra fat har akevitten også fataromaer som typisk fremtoner seg som vanilje. Lagring på fat gjør også at de ‘skarpeste’ alkoholene fordamper. Fatlagret akevitt kan derfor være noe snillere. Fordelen med fatlagret akevitt er at fatet tilfører en ekstra kompleksitet til aromabildet og nedtoner krydderpreget noe. Fatlagret akevitt egner seg derfor godt til sammensatte retter, for eksempel varmretter som ribbe og lutefisk, men det er viktig at ikke fatlagringen er for ekstrem, da dette kan ta knekken på krydderpreget (akevitter med svært mye fatpreg nytes best som avec).

 

Skal akevitten være mild eller kraftig?

Akevittens karakter bør stå i stil til maten. Velg derfor en mild akevitt til milde matretter som torsk og kalkun, en kraftig akevitt til kraftige matretter som ribbe, pinnekjøtt og lutefisk.

 

Skal den være norsk, svensk eller dansk?

‘Norsk akevitt’ skiller seg blant annet ut på den måten at den alltid er fatlagret. Vær obs på at det ikke holder at akevitten er laget i Norge, frasen ‘Norsk akevitt’ må stå på flasken for at man skal være sikker på at den møter kravene til lagring på fat.

 

Skal akevitten serveres iskald, kjøleskapskald eller romtemperert?

Som en tommelfingerregel bør blank og ufatlagret akevitt serveres kjøleskapskald. Lav temperatur bidrar til å temme noe av alkoholinntrykket som kan være mer utpreget på disse. Men iskald akevitt fra fryseren kjøler ned munnen og demper aromaene så kraftig at det tar bort en del av karakteren til produktet.

Gyllen, fatlagret akevitt bør serveres litt under romtemperatur. Dette kler den litt rundere spriten godt.

 

Akevitt til julemat

Ribbe

Ribbe er kraftig kost med kraftige smaker fra (forhåpentligvis) sprøstekt svor. Tilbehøret kan bestå av blant annet rørte tyttebær, svisker og surkål. I tillegg serveres gjerne medisterpølser ved siden av. Her er det med andre ord mange og komplekse smaker, samtidig som surkål (som ofte har karve i seg) og medisterpølser byr på mye krydderpreg. I tillegg kan det være sødme i noe av tilbehøret som sviske og rørte bær.

Kraften og kompleksiteten i retten tilser at det trengs en akevitt med kraft som samtidig byr på kompleksitet i form av et sammensatt krydderpreg og aromaer fra fatlagring. Sødmen i tilbehøret kles dessuten godt av en viss sødme i akevitten. Velg derfor en noe fatmodnet akevitt med mye smakskraft og gjerne litt sødme.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt har mye smak og aroma, men tilbehøret er stort sett noe enklere enn det er til ribbe med vekt på rotmos og eventuelt pølser. Kjøttet er dessuten utpreget salt.

Akevitt til pinnekjøtt må i likhet med akevitt til ribbe, ha et kraftig krydderpreg, i dette tilfellet for å matche den kraftige fåresmaken. Men, siden retten er noe enklere, er ikke kompleksitet i akevitten et fullt så stort tema, og akevitten trenger derfor ikke nødvendigvis å være fatlagret. Sødme derimot, kan gjøre seg godt ved siden av det salte kjøttet. Velg derfor en lett sødmefull, kraftig akevitt til pinnekjøttet.

Lutefisk

Lutefisk er en sammensatt rett som handler om mye mer enn bare fisken. Tilbehør som sprøstekt sideflesk og ribbefett gjør retten kraftig på smak. Eventuell bruk av sirup og brunost tilfører sødme.

Nok en gang er det viktig med en akevitt som i likhet med retten er både smaksrik og kompleks. Krydderpreget er dog ikke like viktig som til ribbe, siden surkål med karve og velkrydrede medisterpølser er fraværende. Velg derfor en smaksrik og noe fatmodnet akevitt til lutefisk. Om du bruker sødmefullt tilbehør som sirup og brunost, er det fint om akevitten også kan by på litt sødme

Torsk

Klassisk juletorsk serveres med en smørsaus og poteter. Retten byr på milde smaker og følges derfor best av en mild akevitt.

Kalkun

Kalkun er mildt på smak, men kan samtidig ha en del kompleksitet fra ‘stuffing’ som bacon og løk eller epler og svisker, sauser og Waldorf-salat. Sistnevnte og visse typer ‘stuffing’ tilfører også en viss sødme.

Den milde smaken på retten gjør en mild akevitt passende. Kompleksiteten i retten fordrer en viss kompleksitet i form av sammensatt krydderpreg og fat. Sødmen i visse ‘stuffinger’ og Waldorf salat fordrer sødme. Velg derfor en mild, fatlagret og lett søtlig akevitt.

 

Se hele vårt utvalg av akevitt her

Kort oppsummering

Kaldretter av røkelaks eller rakfisk

 • Blank akevitt med smakskraft som står seg til maten.
 • Servers avkjølt (kjøleskapskald), ikke iskald.

Ribbe

 • Noe fatlagret akevitt med kraftig krydderpreg og noe sødme.
 • Serveres temperert (litt under romtemperatur).

Kalkun

 • Mild, noe fatlagret og søtlig akevitt.
 • Serveres temperert (litt under romtemperatur).

Pinnekjøtt

 • Kraftig akevitt med noe sødme (trenger ikke være fatlagret).
 • Blank akevitt serveres avkjølt (kjøleskapskald), ikke iskald.
 • Fatlagret akevitt serveres temperert (litt under romtemperatur).

Torsk

 • Mild akevitt.
 • Blank akevitt serveres avkjølt (kjøleskapskald), ikke iskald.
 • Fatlagret akevitt serveres temperert (litt under romtemperatur).

Lutefisk

 • Noe fatlagret og smaksrik akevitt.
 • Sødme i akevitten viktig ved sødmefullt tilbehør som sirup og brunost.
 • Serveres temperert (litt under romtemperatur).