Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger

Hvordan bruke solbeskyttelse riktig?

Vi kjenner at humøret er på topp når solen skinner. Hormonene og hjernen påvirkes av solstrålene på netthinnen og endorfiner utløses. Etter en lang vinter trekker vi oss gjerne ut i sola for å få påfyll av D-vitamin og ikke minst jobbe med brunfargen. Selv om sola gir oss mye godt, er det veldig lett å bli brent, derfor trenger vi solbekyttelse.

Solbeskyttelse_

Hvorfor skal vi beskytte oss?

Noen av solstrålene gir oss D-vitamin, et viktig vitamin som styrker benstrukturen, øker immunforsvaret og forebygger for sykdom. Vi trenger altså solens positive effekter, men for å nyte godt av disse må vi bruke riktig beskyttelse mot solens dårlige virkninger.  Solen sender ut flere ulike stråler og noen av disse er er skadelig for huden, nemlig UVA, UVB og infrarøde stråler. Dette er de som gjør deg brent, påvirker aldringsprosessen og kan gi farlige hudsykdommer.

 

UVA- stråler: A for Aldring av Huden

UVB- stråler: B for brennende/brun hud

Infrarøde stråler: Trenger lengst ned i huden og fører med seg frie radikaler som angriper hud-cellenes DNA

 

Det fine er at det finnes beskyttelse som fungerer, så lenge vi bruker den riktig. Hudpleie med solfaktor er løsningen. Men i et hav av forskjellige varianter er det ikke lett å vite hva du skal velge.

 

Våre topp 5 solkrem anbefalinger

Anbefalt av vår opplæringsansvarlig Hanne Sundby. Følg hennes YouTube kanal.

1. P20, SPF 30, En absolutt favoritt for badeferien.  Jeg smører meg et kvarter før jeg skal ut, smører godt på, så solfiltrene varer lenge! Jeg kan bade og svette, og det holder allikevel å smøre meg på nytt ca hver 3. time. Jeg har aldri blitt solbrent med P20!

2. Shiseido, Wetforce Sun lotion, SPF 30, Jeg testet Wetforce-serien til Shiseido i påsken i fjor, fordi den lover å ikke bare være vannfast og svetteresistent, men at UV-filtrene faktisk aktiveres ytterligere i kontakt med vann og fukt. Den passer derfor perfekt til de gangen du skal være aktiv ute i solen. Jeg testet den på langrennsturer og den beskyttet huden optimalt igjennom hele turen på flerre timer. Dette er solkremen jeg alltid bruker når jeg skal ut på langrenn eller sykkel i marka! Teksturen er fantastisk, trekker raskt inn og kan brukes både på kropp og i ansikt!

3. Lancaster, Silky Milk Sublime tan, SPF 15,  Lancaster er virkelig eksperten på solbeskyttelse! Ikke bare beskytter kremene mot UVA- og UVB-stråler, men også mot infrarøde stråler. Stadig mer forskning viser at også infrarøde stråler er skadelig for huden, og huden eldes raskere ved høy eksponering. Samtidig som Lancaster tilbyr fantastisk beskyttelse, stimulerer kremene melaninet i huden for en langvaring og dyp tan! Dette er solkremen jeg bruker når jeg slikker sol i parken, og i andre settinger hvor jeg bader mindre og er lite aktiv.

4. Clarins, Suncare Milk for Children, For mindre barn hadde jeg valgt denne solkremen på spray. Den er laget for barn, med 100% mineralfiltre som beskytter maksimalt for solen uten å skade den ømfintlige huden. Husk: barns selvbeskyttelse for sol er ikke ferdig utviklet, og barn trenger derfor ekstra god hjelp fra solbeskyttelse for å unngå å bli brent og skade huden. For hver gang man blir solbrent, øker sjansen for å utvikle hudkreft.

5. Rudolph Care, Organic Sunstick, SPF 50,  Rudolpc Care tilbyr så naturlig solbeskyttelse man kan få, uten at det går utover solkremens evne til å beskytte huden din optimalt. Solproduktene er svanemerket, det vil si at produktene sparer miljøet og er trygge for deg å bruke. For å bli svanemerket kan solbeskyttelse kun bruke solfiltre som består av ingredienser som ikke finnes på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer eller ingredienser som er klassifisert som allergener. Denne stiften er GENIAL for mindre områder som er ekstra ømfintlige eller som ofte er eksponert for solen: øreflipper, nese og lepper. Ikke minst er den perfekt for å beskytte tatoveringer i solen!

 

OBS!

En håndfull solkrem er passe for en voksen kropp, 20-30 ml (en shot). Brukes andre konsistens som gele, spray eller lette lotions vil man trenge noe mindre. Her er det lett å gjøre feil. Smører man for lite vil ikke solkremen gi optimal beskyttelse.

 

 

 

Er solkrem for ansikt og lepper nødvendig?

Ja, ansiktet og leppene trenger en egen solkrem. Huden i ansiktet er tynnere enn på resten av kroppen, det samme gjelder for leppene. Huden blir eksponert for sol på en annen måte, man får fortere rynker og derfor trenger man gjerne en høyere faktor. Husk å smøre leppene med en høy faktor ofte, man spiser og drikker, kysser og prater så solkremen hjelper lite om den kun sitter på i 5 minutter.

Barn i solen, hvilke type solkrem skal man velge?

Siden barns hud er mer sensitiv er det viktig å tenke på at solkremene du bruker er laget for barn og laget for å ikke fremkalle allergiske reaksjoner. Det finnes en rekke solkremer spesielt utvikler for barn, se etter solkrem merket med Kids eller Children.

Må man ha solbeskyttelse på vinteren?

Selv om det er vinter trenger vi å beskytte oss mot solstrålene. Alle som har gått på ski i påskesola vet hvor godt den tar og hvor lett det er å bli brent. Det er derfor smart å påføre solkrem før du stikker ut på ski. Vi har en egen Mountain serie fra Piz Buin til herrer, denne er perfekt om man skal være aktiv i sola. Det samme er BB sport kremene  til Shiseido, de har et hint av farge og har en egen WetForce teknologi som gjør at den sitter enda bedre om du er i kontakt med vann eller svetter.

Huskeregel ved bruk av solkrem på kroppen!

Det finnes mange forskjellige merker og typer solkrem for kropp. En huskeregel for alle er å påføre solkrem regelmessig! 10-20 min før soleksponering bør man smøre seg slik at filtrene trekker seg ned og blir sterkere. Påfør også solkrem underveis i solingen og etter du har tatt deg en dukkert.

Hva er økologisk solkrem?

For å beskytte mot UV stråler, inneholder solkrem filtre. Selv med naturlige produkter kommer man ikke utenom en form for kjemisk tilsetting da det er det eneste som beskytter mot strålene. Det positive er at det finnes solkremer som inneholder kjemiske filtre som er godkjent av Svanemærke, nemlig Rudolph Care. Solproduktene er svanemerket, det vil si at produktene sparer miljøet og er trygge for deg å bruke. For å bli svanemerket kan solbeskyttelse kun bruke solfiltre som består av ingredienser som ikke finnes på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer eller ingredienser som er klassifisert som allergener.

For all del ikke glem aftersun!

Aftersun er ikke bare et produkt for velbehag etter soling, men faktisk et viktig produkt som kan roe ned og stopper eventuelle brenningsprosesser i huden. Påfør umiddelbart etter soling, slik at de aktive ingrediensene stopper brenningprosessen. Smør aftersun med en gang du forlater solen og det FØR dusj. En dusj vil nemlig fremskynde brenningsprosessen, og da kan det være for sent å påføre aftersun  i etterkant.

Relaterte artikler