Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger

Månedens øl juni – India Pale Ale

En tørsteslukker i de britiske koloniene på 1800-tallet, en kuriositet fra mikrobryggerier i USA på 1980-tallet og verdens mest populære håndverksøl i dag; Dette er historien om India Pale Ale- ølet som erobret verden.

Kolonitid

Historien til India Pale Ale begynner i India på 1600-tallet. Britiske kolonifolk etablerte seg i hopetall, mens tilgang på importert øl, vin og brennevin var begrenset. Mange tok til takke med den lokale drikken Arak, palmejuice gjæret ved skyhøye temperaturer og eventuelt destillert på primitivt vis. Drikken tok liv, og forventet gjennomsnittlig levetid for en Europeer i India var så lav som 3 år. Behovet for mindre alkoholsterk drikke var åpenbart.

Etter hvert som skipstrafikken tok seg opp, ble tilgangen på importerte drikkevarer bedre, men ikke alt som ble importert smakte like godt. Øl med lavere alkoholstyrke ble forringet under den lange, tidvis varme sjøreisen. Mens mange av de mørke og alkoholsterke ølene ikke smakte like godt i Indias hete som hjemme i milde England. Lysere ølstiler med nok alkohol og humle til å tåle den 6-måneders lange sjøreisen ble derfor uhyre populære, og allerede i 1716 ble Pale Ale drukket i India.

Vil du lære mer om Pale Ales, se her

Etter dette vokste stilen enormt i popularitet gjennom hele det britiske imperiet. Drikken nådde sin storhetstid på 1800-tallet, og fikk etter hvert navnet East India Pale Ale, som senere ble til simpelthen India Pale Ale.

Imperiets fall

Men med i imperiets fall fulgte også India Pale Ale. En økende motstandsbevegelse sørget for at sterkere øl ble kraftig beskattet, og det som ble igjen av India Pale Ale var etter hvert utgaver med lav alkohol og tilsvarende lav bitterhet. I England ble stilen, med unntak av navnet og minnene om imperiets storhet, uadskillelig fra annen Pale Ale.

Amerika redder verden

Imperiets fall til tross, India Pale Ale hadde rukket å så sine korn i mange av verdens hjørner. I USA ble det lenge etter stilens fall i hjemlandet brygget en relativt korrekt India Pale Ale med 7,5% alkohol, høy bitterhet og ett års modning på fat. Også dette ølet forsvant med tiden, men når amerikanske mikrobryggerier dukket opp fra havet av spinkelt, intetsigende lyst lagerøl på 1980-tallet, begynte de å speide etter glemt øl, og det var blant annet dette ølet de fant.

Mikrobryggerikulturen og fokuset på India Pale Ale har siden spredt seg over hele verden.

India Pale Ale i dag

I dag er India Pale Ale verdens mest kjente håndverksøl. Ølet går ikke lenger gjennom en 6-måneders lang sjøreise, lagres sjelden på fat og krydres stort sett ikke med britiske, men med amerikanske humlesorter som gir en distinkt aroma av sitrus og barnål. Allikevel er det en særegen stil som i korrekte uttrykk byr på en sublim balanse mellom høy alkohol og litt sødme fra overgjæring og eventuelt karamellmalt på den ene siden og bitterhet fra humle og friskhet fra kullsyre på den andre siden.

Ølet kommer i mange utgaver og kan være alt fra lavalkoholstolkninger tilpasset salg i dagligvare, som ikke skiller seg fra American Pale Ale med annet enn navnet, til ekstra alkoholsterke og velhumlede stiler som Double og Imperial. Noen produsenter lager til og med noe de kaller Black India Pale Ale, en åpenbar selvmotsigelse.

Se vårt ølutvalg her

India Pale Ale og mat

Med sin smaksrike, fyldige, bitre og friske karakter egner India Pale Ale seg ypperlig til rike matretter med mye smak og fett; Smakskraften og fylden i ølet kan matche ganske så rik mat, mens bitterheten kan bryne seg mot fett som også friskheten renser opp i.

Fete stykningsdeler av kjøtt som svinenakke og entrecôte av storfe, grillet eller stekt, gjør seg godt. Bitterheten og friskheten i ølet kan dessuten hamle opp med smør- eller fløtebaserte sauser, urtesmør, fløtegratinerte poteter eller potetsalater laget med ekte rømme og majones. Forsøk for eksempel en biff med béarnaise eller grillet svinenakke med urtesmør.

India Pale Ale er også et populært valg til kryddersterk og hot mat. Ølet har nok smakskraft til å konkurrere med de fleste kryddere og nok sødme til å dempe noe av den hotte munnfølelsen. Den hotte munnfølelsen fra maten kan samtidig dempe litt av bitterheten i ølet.

Kilde

Oxford Companion to Beer

Grillet Entrecôte med Bearnaisesmør

4 porsjoner

Ingredienser

  • 4 stk biffer av entrecote på 200 gram
  • 200 gram smør
  • Saft av en hel sitron
  • 2 ss tørket estragon
  • 2 ts sterk sennep
  • 1 stor sjalottløk
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

La biffene ligge på kjøkkenbenken 1 times tid for temperering.

I mellomtiden lager du bearnaisesmøret.

Stek sjalottløken i litt smør og bland det inn i det romtempererte smøret sammen med sennepen, tørret estragon, litt salt og sitronsaften. Pisk dette sammen i en kjøkkenmaskin til smøret er mykt og luftig.

Fordel det myke smøret ut på ett matpapir og rull det sammen til en avlang pølse og sett i kjøleskapet.

Tørk av biffene med kjøkkenpapir og krydre de godt med salt og pepper.

Legg biffene på direkte varme og grill de til kjøttsaften begynner å piple ut på oversiden. Snu biffene og gjenta grillingen på den andre siden. Dette tar 2-3 minutter litt avhengig av tykkelsen på biffene. La biffene hvile noen minutter på den kalde sonen på grillen før de serveres.

Server biffene med det gode bearnaisesmøret, salat og en potetvariant.

Bon Appetitt.

Relaterte artikler

Vinguide
Mat & drikke

Vinguide

Har du aldri funnet den rette vinen? Har du lyst å forsøke noe nytt, men usikker på hvor du skal begynne? Les om hvordan du kan finne den perfekte vinen for deg her.

Mat & drikke

Drikke til sommer- sjømat

Sommeren er høytid for sjømat og bordene bugner av alt fra østers, krabbe, kreps og rekesmørbrød til grillet fisk og gratinert hummer. Pils og lette, friske hvitviner er populært følge, men det finnes mange spennende alternativer som ofte kan gjøre seg vel så bra. Les mer om dette her.

Dubble
Mat & drikke

Månedens øl april – Dubbel

Dubbel er et såkalt klosterøl. Det vil si at stilen tradisjonelt brygges på Trappist-klostere i Belgia. Men stilen har fasinert ølbryggere også utenfor klosterenes vegger og brygges nå over hele verden. Bli bedre kjent med dette ølet i munkedrakt her.