Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger
17 november, 2017

Hva kan man drikke til ribbe?

Tradisjonelt blir julematen i Norge servert med øl og akevitt, men i senere tid har også rødvin å til og med hvitvin samt musserende vin fått innpass til julemiddagen. Et eksempel på dette er ribbe. Ta en kikk under for å lære mer om drikke til ribbe.

Hva skal man ta hensyn til ved valg av drikke til ribbe?

Det karakteristiske for ribbe er at det er fet og fyldig mat med mye smak fra (forhåpentligvis) sprøstekt og krydret svor. Men ribbe som julemåltid innebærer også ofte mange andre komponenter som velkrydrede medisterpølser og -kaker, fyldige sauser, syrlige innslag i form av surkål og søte elementer som rørte bær og svisker.

Med andre ord er det mye å ta hensyn til når man skal velge drikke til ribbe: fett, kraftig smak, fylde, syre og sødme.

Fettet i ribben og syren i surkålen fordrer syre i vinen eller friskhet og bitterhet i ølet for å lette måltidet og matche syren i surkålen. For at drikken ikke skal drukne i alle de kraftige smakene er det også viktig at den har mye smakskraft. Og for at drikken ikke skal virke pistrete, bør den også ha en del fylde. Er det sødmefullt tilbehør kan vinen virke sur eller ølet bittert om ikke drikken har litt sødme selv.

Øl

Skal du ha øl til ribbe, velg et øl med mye smakskraft og fylde, høy friskhet og bitterhet og gjerne litt sødme. Det er få øl som møter alle disse kriteriene: noen har sødmen, men ikke friskheten og bitterheten og motsatt. Hvilket øl som er best for deg kommer an på to ting:

  • Hvor mye du spiser
  • Hvor glad du er i bitterhet

Er du en av dem som gjerne forsyner deg flere ganger og spiser til magen føles som om den er klar til å sprekke, ja da trenger du et friskt og bittert øl som letter måltidet.

Er du mer moderat med hvor mye du forsyner deg vil ikke friskheten og bitterheten i ølet spille en like viktig rolle, og du kan prioritere de mer sødmefulle ølene.

Under finner du noen stiler som kan passe, avhengig av dine preferanser:

  • Bock og Scotch Ale- Begge disse stilene har til felles at de er litt brunlige på farge og kan by på mye smak og fylde samtidig som de gjerne har en del sødme. Med andre ord takler de sødmefullt tilbehør godt. Men det er gjerne ikke så mye friskhet og bitterhet i disse ølene, og dette kan gjøre at måltidet virker noe tyngre.
  • India Pale Ale- India Pale Ale er et øl som ofte er rav på farge. Det har mye smakskraft i form av friske aromaer av gress, tropisk frukt eller sitrus og kan ha noe sødme fra malt og overgjæring. I tillegg har det god fylde. India Pale Ale har mye bitterhet og kan ha mye friskhet og kan derfor lette opp måltidet, men er sjelden like sødmefullt som de noe mørkere sortene som Bock. India Pale Ale takler derfor ikke sødmen i tilbehøret like godt og kan fremstå som litt bittert og friskt for noen.

Se hele vårt øl-utvalg her

Vin

Mange tenker umiddelbart på rødvin når de hører ribbe, men syre er som sagt viktig i forhold til såpass fet mat, og både hvitvin og musserende har gjerne mer av dette. Hvitvin og musserende finnes dessuten oftere i litt søtere utgaver som treffer sødmen i tilbehøret godt. Uansett om du velger rødt, hvitt eller musserende, er det viktig at vinen i minste fall byr på mye smak, i likhet med ribben.

Hvitvin

Chenin Blanc fra Loire og Riesling er begge stiler som kan by på høy syre som hamler opp med fettet i ribben. Begge druetypene er dessuten ganske aromatiske, noe som gjør at de matcher smakskraften i maten. Stilene kommer ofte i litt søtere versjoner også, og dette er viktig for at vinen ikke skal fremstå som sur til det sødmefulle tilbehøret. En passende søthetsgrad kan være halvtørr (demi-sec/halbtrocken(/feinherb). Chenin Blanc fra Loire har en tendens til å være noe fetere enn mye Riesling og står seg derfor kanskje enda litt bedre til den fete og fyldige maten.

Hvitvin

 

Musserende

Mye musserende vin har god syre og dette kommer godt med til den fete ribben. Velg dog en musserende vin med mye smakskraft og fylde, slik at den ikke virker henholdsvis nøytral eller spinkel i forhold til maten. Champagne, samt påkostede Cremanter og Cava vil stå seg godt, men velg gjerne en utgave med litt mer sødme enn standard, som Extra Dry (Extra Seco) eller Sec (Seco). På den måten unngår du at vinen virker sur i forhold til det sødmefulle tilbehøret.

Musserende

 

Rødvin

Om du velger rødvin, gå for en syrefrisk, smaksrik og fyldig stil med lite tannin. Det er også flott om vinen kan by på litt sødmefullhet for å matche sødmen i tilbehøret. Barbera og Ripasso er viner som begge kan være fyldige nok og dessuten kan by på god syre og moderat tannin. Ripasso har i tillegg gjerne en litt sødmefull stil som kan komme godt med til det søte tilbehøret.

Røde viner

 

Akevitt

Vil du vite mer om akevitt til ribbe, se vår egen post om dette her: Verdt å vite om akevitt

 

Se under for en god oppskrift på ribbe.

Ribbe.

4 porsjoner.

2 kilo Tynnribbe.

3 ts salt.

3 ts pepper

6 dl vann.

 

Velg en kjøttfull ribbe med moderat med fett. Lag et fint rutemønster i svoren med en god og skarp kniv.

Gni god med salt og pepper inn i ribben på begge sider, sjekk att krydderet også kommer godt ned mellom svor og ben.

Legg tynnribben med svorsiden ned på en langpanne og dekk den med aluminiumsfolie. La den stå i kjøleskapet 1-3 dager.

Forvarm stekeovnen til 165 grader. Legg ribben på en rist over en dyp langpanne og hell vannet i langpannen. Dekk ribben til med aluminiumsfolie, pass på at det er helt tett. Damp ribben i 50 min.

Ta ribben ut av ovnen og snu den med svorsiden opp. Bygg opp med aluminiumsfolie under midten av ribben så den blir litt høyere på midten, dette gjør at fettet lettere renner vekk fra ribben. Sjekk att ribben er noenlunde like høy på begge sider.

Senk temperaturen på ovnen til 120 grader og sett ribben i midten av stekeovnen. La den steke i ca 2 timer. Skru opp temperaturen på ovnen til 200 grader og stek ribben i 45 minutter til. Ribben bør da ha en gyllen og sprø svor. Hvis dette ikke er tilfelle kan man blåse opp svoren ved å sette på grillelementet på ovnen og grille svoren noen minutter, pass på at du ikke brenner svoren.

Ta ribben ut av ovnen og la den få hvile i gode 20 minutter før den skjæres i fine serveringsstykker.

Serveres ofte med medisterkaker og medisterpølser, surkål/rødkål, gode kokte poteter og ribbefett.

Bruk gjerne også epler, svisker eller tyttebær ved siden av.