Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger
Sopprisotto passer godt til våre drikketips
29 september, 2017

Drikketips til sopp

Det er høst og skogen bugner av sopp. Soppen spises på mange måter, men som regel serveres den i minste fall stekt i rikelig med smør som den villig suger til seg. Dette gjør at soppretter uansett blir ganske fete og aromatiske. Videre kan soppen nytes i tilnærmet ren form som kantarelltoast, eller i mer komplekse retter som steinsopprisotto. Her finner du drikketips til røde, hvit og musserende viner.

Man kan fritt velge om man ønsker rødt, hvitt eller musserende vin

Når det gjelder drikketips til vin, kan man kan fritt velge om man ønsker rødt, hvitt eller musserende vin, men det er viktig at vinen byr på visse egenskaper som står i stil til retten. Fettet fra smøret krever høy syre i vinen for å rense opp og lette måltidet. Smakskraften fra stekingen krever desto mer smakskraft i vinen for at kombinasjonen skal harmonere.

Tilbehøret er avgjørende for hvor fyldig vinen skal være. I alle tilfeller vil smørstekt sopp by på en viss slibrig og fet tekstur, men kremede retter som kremet sopp-pasta og sopprisotto krever ekstra fylde i vinen for at den ikke skal virke spinkel i forhold til måltidet. Det meste av musserende med annengangsgjæring på flaske (for eksempel Cava, Crémant og Champagne) og hvitvin fra kjølig klima med lagring på bunnfall og fat (for eksempel sentralburgundere eller Chardonnay fra kystnære strøk i California) vil fungere godt. En eventuell rødvin bør ha moderat tannin, men her er det spesielt viktig å være oppmerksom på at den har tilstrekkelig med syre (middels til høy), noe som ofte er lavere i rødt enn i hvitt og musserende; Pinot Noir fra Burgund eller New Zealand kan være gode alternativer.

 

Under finner du et eksempel på en deilig sopprisotto. Prøv gjerne litt fyldige vinalternativer til denne rike og kremede retten.

 

Røde viner Hvite viner Musserende viner

 

Sopprisotto

4 porsjoner

 

200 g risottoris

75 g tørket sopp (steinsopp, kantarell, traktkantarell)

1,5 dl tørr hvitvin

8 dl varm kyllingkraft

2 sjalottløk

2 hvitløkfedd

2 ss olivenolje

50 g smør

60 g revet parmesan

2 ts sitronsaft

150 gram bacon

En god neve fersk timian

Salt og pepper

 

Traktkantarell er en av de sikre soppene som de fleste kjenner igjen.

Traktkantarell er en av de sikre soppene som de fleste kjenner igjen.

Slik gjør du

Bløtlegg soppen i cirka 30 minutter i lunkent vann. Del soppen i små biter og sil av bløtleggingsvannet.

Bruk en vid kjele og fres sjalottløk og hvitløk i olivenolje.

Tilsett sopp og ris. La det frese over middels varme til risen blir blank. Ta vare på litt av soppen som du bruker som topping på risottoen.

Tilsett vinen og la den fosskoke til nesten all væske har kokt inn.

Spe med varm kraft, en stor øse av gangen, og rør til væsken har trukket inn i risen. Fortsett å tilsette kraft og rør den inn til risen er knapt mør.

Rør inn smør og parmesan, smak til med sitronsaft, salt og pepper

Bacon sprøstekes i panne med resten av soppen og anrettes sammen med timian på toppen av risottoen.