Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger
1 desember, 2017

Dette passer best til lutefisk

Tradisjonelt blir julematen i Norge servert med øl og akevitt, men i senere tid har også rødvin og til og med hvitvin og musserende vin fått innpass til julemiddagen. Et eksempel på dette er lutefisk. Ta en kikk under for å lære mer om drikke til lutefisk.

Lutefisk- en matrett med mye smak

Lutefisk i seg selv er tørrfisk, typisk av torsk, som er bløtet opp igjen ved bruk av lut. Dette gir mye smak i fisken. Men lutefisk handler også om mye annet enn bare fisken. Det handler om sprøstekt sideflesk, ribbefett, ertestuing og, i noen tilfeller, til og med sirup og brunost som tilbehør.

I alle tilfeller snakker vi om en matrett med mye smak fra fisk, ribbefett og sideflesk eller lignende, og dette fordrer drikke som er tilsvarende smaksrik.

Og selv om fisken i seg selv er mager, er retten som helhet ganske fet på grunn smøret i ertestuingen, ribbefettet og sideflesket. Dette fordrer syre i vinen og bitterhet og friskhet i ølet som letter måltidet.

Fettet, stuingen og den geléaktige konsistensen til lutefisken gir også en fyldig konsistens til retten. Med andre ord bør ikke drikkevalget være av det aller letteste slaget.

I tillegg kan eventuell sødme tilføres med tilbehør som sirup, brunost og lignende, og da kreves det tilsvarende sødme i drikke for at ikke den skal virke for sur eller bitter i forhold til maten.

Øl

Skal du ha øl til lutefisk, velg derfor et øl med noe smakskraft og fylde og noe friskhet og bitterhet. Bruker du sødmefullt tilbehør som sirup og brunost, bør dette matches av tilsvarende sødme i ølet.

Om du unngår søte elementer i maten kan Saison være et godt valg. Belgiske ølstiler har generelt en noe høy alkohol, og dermed fylde, kraftig kullsyre som gir friskhet, og plenty av aromaer fra belgisk gjærkultur i form av urter, frukt og krydder. Fylden og smakskraften i Saison matcher derfor lutefisken godt, mens friskheten fra kullsyren renser opp i fettet. Saison er i tillegg noe mer humlet i stilen enn mye annet belgisk øl og får derfor gjerne noe mer bitterhet som kan balansere fettet i maten ytterligere.

Til lutefisk med søtt tilbehør kan litt mørkere stiler være passende, men her er ofte bitterheten og friskheten nedtonet, noe som kan gjøre måltidet litt tyngre.

Se hele vårt øl-utvalg her

Vin

Både hvitt, musserende og rødt er verdige kandidater til lutefisken. Hvis man unngår søtt tilbehør er lutefisk egentlig en ganske vinvennlig rett som kan sammenlignes med annen hvit fisk med fete sauser.

Hvitvin

Sentralburgundere og påkostet Chardonnay fra kystnære områder i California kan være gode alternativer til lutefisk. Vinene har fedmen som trengs for å matche konsistensen på måltidet, samt syren som trengs for å balansere fettet. Lagring på bunnfall og fat gir smakskraft som matcher retten og kan gi litt ristede aromaer (toast/ristede nøtter) som kler de stekte tonene fra sideflesket og ribbefettet godt.

Bruker du sødmefullt tilbehør, er sødme i vinen viktig. Halvtørre viner som Halbtrocken/Feinherb Riesling eller Demi-Sec Chenin Blanc fra Loire kan være gode alternativer. Begge er aromatiske og har god syre, men Chenin Blanc har gjerne litt mer av den fylden som trengs til retten.

Hvitvin

 

Musserende

Musserende vin laget på tradisjonell metode med annengangsgjæring på flaske og opphold på bunnfall har gjerne smakskraften og fylden som trengs til lutefisk. Champagne, samt påkostede Cremanter og Cava er gode eksempler på dette. Som mye annen musserende har disse også gjerne nok syre til å hamle opp med fettet i maten.

Om du unngår sødmefullt tilbehør er Brut-utgaver mest passende. Bruker du sødmefullt tilbehør, velg gjerne en utgave med litt mer sødme enn standard, som Extra Dry (Extra Seco) eller Sec (Seco). På den måten unngår du at vinen virker sur i forhold til det sødmefulle tilbehøret.

Musserende

 

Rødvin

Om du velger rødvin, gå for en syrefrisk vin med lite tannin. Pinot-Noir og lettere utgaver fra Valpolicella er gode alternativer.

Røde viner

 

Akevitt

Vil du vite mer om akevitt til lutefisk, se vår egen post om dette her: verdt å vite om akevitt

 

Se under for oppskrift på lutefisk.

Lutefisk

4 posjoner.

 

2 kilo lutefisk av skrei

1-2 ss salt.

200 g sideflesk

 

Ertepurè

500 g frosne erter

2 ss smør

1 dl oksekraft eller kjøttbuljong.

Salt og nykvernet pepper.

 

Slik gjør du

Lutefisk avgir mye væske, og det er derfor ikke nødvendig å trekke den i vann som annen fisk. Jeg anbefaler derfor å bake fisken i en langpanne i stekeovnen. Forvarm stekeovnen til 200 grader. Skjær fisken i fine serveringsstykker. Legg serveringsstykkene med skinnsiden ned i langpannen og salt stykkene godt. Bak fisken under aluminiumsfolie i 35-40 minutter til fisken flaker seg fint og er fast i konsistensen.

Hell ertene i en passende stor kjele og tilsett oksekraft, kok dette opp og trekk kjelen til side. Bruk en stavmikser og kjør til purè. Smak til med salt og pepper.

Skjær sideflesket i terninger på 1cm x1cm. Stek det sprøtt og godt i en stekepanne.

Server lutefisken på gode varme tallerkener med kokte ringerikspoteter, ertepurè og sprøstekt bacon.