Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger
Åpne-champagne-riktig
30 april, 2018

Åpner du champagneflasken riktig?

TIL HVERDAGS OG FEST

Champagne er fest, men du behøver ikke en fest for å drikke champagne. Rimeligere “non vintage”-varianter kan du nyte hvis du vil sette litt ekstra stas på kjæresten en fredagskveld, eller for å feire den første utedagen på terrassen. Til bryllupet, 17. mai eller nyttårsaften kan du legge ut for en årgangs-champagne. Og er du en kjenner, eller kjenner du en kjenner, går du kanskje for en lagringsdyktig flaske. Felles for alle champagner er at det er én riktig måte å åpne de på, sier vår Kategoriansvarlig innenfor vin Veronica Lystad.

 

IKKE POPP OG SPRUT

Visst kan det være gøy å la korken fly i taket med et kraftig popp og se de dyre dråpene sprute ut når du først skal feire noe med champagne. Men med mindre du har vunnet cupfinalen eller fått seks rette i lotto, er det riktigste å ha full kontroll når du åpner flasken. Da unngår du at noen får en hard kork i øyet, eller at 17. mai-duken blir dynket i vin, sier Veronica Lystad.

 

SLIK SKAL DET GJØRES

Fjern folien øverst på flaskehalsen, vri opp ståltråden som sitter rundt korken og ta den av. Husk å alltid holde en tommel på korken! Trykket i flasken er nok til å gjøre stor skade på både mennesker og omgivelser hvis den åpnes ukontrollert. Hold godt rundt bunnen av flasken med den ene hånden samtidig som du tar et grep rundt flaskehalsen og korken med den andre. Hold flasken i nesten 45 graders vinkel og vri bunnen på flasken – ikke glem å holde grepet rundt halsen og korken. Dette gir deg full kontroll på korken, og du kan la den løsne sakte og kontrollert.

 

DU BEHØVER INGEN REDSKAPER

Heldigvis er det umulig å bli sittende med en uåpnet flaske champagne fordi noen har glemt korketrekker. Du behøver heller ingen andre redskaper for å fjerne folien rundt flaskehalsen. Hvis du ser nøye etter har denne ofte en liten perforert del oppe ved korken. Det gjør det enkelt å fjerne akkurat så mye folie som nødvendig for å frigi kroken.

 

SABLA GØY

Det finnes likevel ett verktøy som kan brukes til  å åpne en champagneflaske. Hvis du ønsker å lage litt ekstra stas rundt “åpningsseremonien”. Det å sablere champagnen betyr rett og slett å kutte flaskehalsen av med en sabel. Dette er en tradisjon med røtter tilbake til Napoleons tid. Da offiserene feiret slagene ved å åpne champagnen på denne måten. I dag er det ikke så mange som har en sabel liggende, men det går fint an å prøve seg med en kjøkkenkniv. Hvis du går for denne metoden, vær for all del forsiktig.

REGN MED MYE SVINN

Bruker du denne teknikken må du nemlig regne med at mye av de edle dråpene spruter ut. Men har du flere flasker på lur, er  det er veldig imponerende og show hvis du greier å åpne champagnen på Napoleons vis. Tenk sikkerhet, og sørg for at en slik seanse foregår utendørs.

 

FORTJENER RIKTIG TEMPERATUR

De fleste vet at champagne skal serveres kald, men det er veldig viktig å ikke overdrive nedkjølingen. Den ideelle temperaturen er mellom åtte og ti grader. Sjekk at kjøleskapet ditt ikke er satt til en kaldere temperatur enn det – og legg for all del ikke flasken i fryseren, advarer Veronica Lystad fra TRN. Ved kaldere temperaturer mister champagnen sine flotte aromaer. Blir den for varm risikerer du at champagnen blir daff og mister sin spenstige friskhet.

 

CHAMPAGNE HELE DAGEN

Champagne er en naturlig ingrediens når vi skal feier noe som er ekstra stas. Men for de fleste av oss er det nok bare én dag i året vi drikker champagne allerede til frokost: 17. mai. Er man oppfinnsom kan litt champagne nytes til de fleste tider av døgnet, sier Veronica Lystad hos Travel Retail Norway.

 

FRA MIMOSA TIL BELLINI

Start dagen med en Mimosa – en forfriskende cocktail med like deler appelsinjuice og champagne. Et glass champagne til skalldyrlunsjen er et ypperlig valg. Og som aperitiff er det få drikker som slår en tørr og frisk champagne. Søtere varianter passer best til dessert. Til slutt anbefaler Veronica Lystad en bellini – ferskpresset ferskenjuice eller ferskenpuré sammen med en litt søtere variant champagne.

Slip åpner du champagnen med 5 enkle steg

 1. Fjern folien øverst på flaskehalsen
 2. Vri opp ståltråden som sitter rundt korken og ta den av
 3. Hold én hånd på bunnen, én hånd rundt flaskehalsen og korken
 4. Hold flasken i nesten 45 graders vinkel
 5. Vri bunnen på flasken og la korken løsne sakte og kontrollert

Slik sablerer du en champagneflaske

 • Gå utendørs og tenk sikkerhet
 • Folien og ståltråden må tas vekk, men la korken være
 • Finn skjøten på flasken – en opphøyning langs flasken hvor den er smeltet sammen.
 • Hold flasken i 45 graders vinkel rundt bunnen med et godt grep, og pek den bort fra deg
 • Før kniven med et bestemt, kraftfullt slag på skrå langs flaskens opphøyning til den treffer glasskanten ved korken.
 • Et godt treff betyr at øverste del av flasken med korken i kuttes av og flyr et par meter
 • Skål!

 

Visste du at…

Du kan spare på en åpnet champagneflaske? På velsorterte butikker som selger kjøkkenutstyr kan du kjøpe en såkalt «Champagnestopper» som lar deg lagre en åpnet flaske i kjøleskapet i et par dager uten at den mister futten.

 

 

Les om bobler til 17.mai-frokosten

Les om musserende cocktails